Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Márki-Zay: a cél a városokban a Fidesz leváltása

Márki-Zay: a cél a városokban a Fidesz leváltása

Ősszel nem pártokra, hanem új városvezetésre kell voksolni, a Fidesz ellenében – figyelmeztette az EP-választás kapcsán „felbátorodó” ellenzéki pártokat Márki-Zay Péter a Kossuth Körök első országos gyűlésén.

 

„Most sokan felbátorodnak, felrúghatják a korábbi megállapodásokat, azt gondolhatják, pártalapon lehet eldönteni, ki induljon az őszi önkormányzati választáson a Fidesz ellen – idézte Márki-Zayt a Mérce. hu. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke gratulált az EP-választáson mandátumot szerző pártoknak, de hangsúlyozta: „Minket nem boldogít az, hogy nekik egy vagy két mandátumuk van. Mi a rendszert akarjuk leváltani. Ősszel nem pártokra, hanem egy új városvezetésre kell szavazni”. Mind a főpolgármesteri előválasztással, mind az országos önkormányzati választással kapcsolatban arra kéri az ellenzéki pártokat, építsék tovább az együttműködést, mert a legnagyobb veszély a megosztottság.

„Megvannak a közös jelöltek”

Egyre több közös ellenzéki polgármesterjelölt neve válik ismertté a Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapján – írta az ATV honlapja. A szervezet úgynevezett Kossuth-köröket hoz létre a hazai településeken, ami megkönnyíti a jelöléseket. Az MMM alapító-elnöke, Márki-Zay Péter reményei szerint a főváros, a megyei jogú városok és a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések mindegyikén egy ellenzéki kihívója lesz a Fidesz jelöltjének.

„2022 most ősszel kezdődik.” Márki-Zay Péter ezzel a felütéssel zárta mondandóját a Rákos mezején, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth Köreinek első országos gyűlésén.

Hódmezővásárhely másfél éve teljes ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere a Fidesz legyőzésének receptjét az úgynevezett Kossuth-körök megalakulásában látja, amelyeket minden településen létre szeretnének hozni. Márki-Zay Péter ellenzéki áttörésre számít az őszi önkormányzati választáson.

„Ami igazán a rendszerváltás szempontjából most fontos az a 23 megyei jogú város, természetesen Budapest kerületei, és a 140, tízezer főnél nagyobb lakosságszámú város és ezeknek a túlnyomó többségében már most is megvannak a közös ellenzéki jelöltek, megvannak az együttműködések” – jelentette ki Márki-Zay.

 

Önmérsékletet, alázatot!

Mirkóczki Ádám indulásáról, a Jobbik állította közös egri polgármesterjelöltről már a májusi európai parlamenti választások előtt megállapodtak az ellenzéki pártok.

„Én azt kérem mindenkitől, hogy gyakoroljon önmérsékletet és alázatot, mert ahol már megköttettek és vélelmezem, hogy ahol megköttettek, ott az együttműködési megállapodások, ott hiteles személyek, alkalmas személyek és program mentén kötötték meg ezeket az együttműködéseket, szerintem ezekhez kár hozzányúlni” – mondta Mirkóczki.

 

„A személyiség fontos, az ideológia nem”

A mozgalom egyik elnökségi tagja, Magyar György is az összefogásban látja a változás esélyét.
Az ügyvéd úgy véli, hogy „az önkormányzati választásokig eljutunk odáig, hogy ezek a jelöltek egyben lesznek, és vállalni fogják a közéleti szerepet, mert helyben személyiségekre szavaznak az emberek, és teljesen mindegy az ideológiai háttér. Lényeges tehát az, hogy a jelenlegi választójogi rendszerben ezt a módszert kell alkalmazni. Bár így tettek volna korábban is, akár 2014-ben, akár 2018-ban, az úgynevezett országgyűlési választásokon, most nem ülnénk itt benn a kétharmadban.”

 

 

 

fotó: Készül a Siófok tábla a Kossuth Körök első országos gyűlésére

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük