Home / Ország, Világ / Átmosott agy, keresztre feszített játékmackó – kiállítás 18-as karikával

Átmosott agy, keresztre feszített játékmackó – kiállítás 18-as karikával

És a 18-as karika nem vicc! Csiszár Zsolt tárlata (Halálra szórakoztatva) a nyár végéig látható a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

 

Képkeretben óriási sonka lóg, rajta gitárhúrok: La Dolce Vita, azaz Édes Élet. A horrorszobor-sorozat egyik legkorábbi darabja. Csiszár Zsolt édesapja Csiszár Elek festőművész, Siófok díszpolgára. Az ifjabbik Csiszár a lehető legváltozatosabb anyagokkal dolgozik (kő, fa, polisztirol, textil, ytong, purhab, csemperagasztó, spárga, üveg), a lényeg, hogy az elkészült alkotás minél inkább meghökkentsen. Elvégre extrém szobrokat készít.

Azt mondja, „megfelelni semmilyen elvárásnak nem akarok, a megfelelés kényszere egyáltalán nem hajt, slágergyárossá nem szeretnék válni.”

Nem is válik, pedig ez már a negyedik siófoki tárlata.

„Nem szokványos szobrok” – mondja visszafogottan a kiállításmegnyitón Laki Judit, a siófoki könyvtár és emlékmúzeum igazgatója. S elárulja, hogy 16-17 éves diákcsoporton „tesztelték” még a megnyitó előtt, hogy milyen hatást gyakorolnak rájuk a szobrok. „A döbbenet látszott rajtuk, mivel szokatlanul erősen fejezik ki az alkotások a művész látásámódját, gondolatait, azt, ahogyan a bennünket körülvevő világot ábrázolja – így az igazgató. – Érzelmeket, reakciókat, gondolatokat váltottak ki a fiatalokból – s az alkotó ezzel el is érte célját. ”

Kereszten lógó mackó, szívecskével és cipőnyommal a mellén. „Az erőszak és háború gyermekáldozatinak emlékére” – írta alá magyarázatként a „kis” Csiszár. „A kismackó a gyermekiség, a kereszt a brutalitás; nem csak a háború gyermekáldozataira gondoltam, hanem például a gyermekbántalmazásokra is” – magyarázza az alkotó.

Megöregedett, szürke, porlepte Pinokkió nézi szomorúan színes gyerekkori fényképét, a marionettdrótok elvágva lógnak, nincs már, aki mozgassa – magányos és szomorú.

Átmosott (halálra szórakoztatott) agy, a tárlat címadó alkotása: Halálra szórakoztatva, alias Médiaterror. „Ez egy, immár a médiának teljesen kiszolgáltatott agy” – mutat a művész egy emberi fejre, amiből csövek, vezetékek lógnak ki, miközben egy képernyőre mered. – Akit a média a hatalmába kerít, annak mindenféle érzelmére hat, mindent kiöl, nem marad önálló gondolat, csak amit beletöltenek a helyére… Reklám, valóságshow, brutálhíradó, folyamatosan mossák az agyat, az én figurám fejéből már elvágva lógnak a vezetékek, vele már elérték a célt, vele már nincs gond…

 

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük