Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Ma 30 éve… és mintha újra a 80-as éveket élnénk…

Ma 30 éve… és mintha újra a 80-as éveket élnénk…

Ma 30 éve, 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét és társait. 30 év múltán, a mai Szabadság-koncertre hívó tévé -és rádióreklámokban Orbán Viktor szerepel, Nagy Imre nem…

… avagy: így kezdődik a történelemhamisítás… és nyilván majd a tankönyvekben végződik.

 

Történelemhamisítás, újra a 80-as éveket éljük – ezt mondja Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere is a Népszavának adott interjújában.

Erős mondatok Jeszenszkytől:

 

„Én is díszőrséget álltam a Hősök terén. Akkor találkoztam először Orbán Viktorral. A beszéde után bemutatkoztunk egymásnak, gratuláltam neki. Aztán hozzátettem, hogy veszélyesnek, korainak tartom, amit mondott….

De még atomfegyverek is voltak hazánkban.

 

A teljes kivonásról csak 1990. márciusban írta alá az egyezményt Németh Miklós kormánya. Attól tartottunk, hogy a Szovjetunióban bármikor negatív fordulat történhet, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek, elmarad a remélt rendszerváltozás. A félelmeink azonban egyáltalán nem voltak alaptalanok, ennek bizonyítéka az 1991-es – végül meghiúsított – moszkvai puccskísérlet. A visszarendeződés lehetősége egészen komoly fenyegetés volt.

Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik. Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni.

Antall József a szabad véleménynyilvánítás elkötelezett híve volt, de azt rendkívül rosszul viselte, hogy korábbi kommunisták kérték rajta számon a demokráciát, és hogy a sajtóban folyton azzal vádolták, a kormány restaurálni akarja a Horthy-korszakot. Még nem beszéltem erről, de most elmesélem. A Horthy-temetés előtti kormányülésen Antall megkérdezte, hogy kik akarnak részt venni az eseményen. Néhányan felemelték a kezüket, mire csak annyit mondott: „Sok!” Antall József sosem volt horthysta.

Rengeteg a különbség a két korszak között, de a Felelős Értelmiség fórumán úgy éreztem magam, mintha újra a nyolcvanas évek végén volnánk. Ahogy az MDF létrehozásakor sem hittük, hogy meg tudjuk változtatni a rendszert, most sem hisszük, hogy küszöbön a kormányváltás. Elsődleges célunk az EU-ellenes hangulatkeltés, propaganda leállítása. Hamis állítás, hogy „Brüsszel”, Európa nyugati fele Magyarország rosszakarója, vesztére tör. Magyarország is az Európai Unió része és haszonélvezője. Az EU, annak néppárti vezetése ellen a Fidesz kampányokat szervezett, és olyan nemzeti konzultációkat indított, amelyeknek a bugyuta kérdéseire csak egyféle választ lehetett adni. Szeretnénk világosan megmutatni:

nem nyugszunk bele, hogy hülyének nézzék a magyar társadalmat, és a Nyugat helyett ismét a Kelet felé fordítsák.”

 

 

 

 

fotó: retronom.hu

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük