Home / Déli-part / Fonyód / A szakértő nem merné megépíteni a kilátót az omló fonyódi magaspartra

A szakértő nem merné megépíteni a kilátót az omló fonyódi magaspartra

A löszfalból a levegőbe kinyúló, üvegpadlós kilátót terveznek Fonyódon az állandóan omló magaspartra.

 

Egy üveg aljzatú kilátót építenének a meglévő kettő kilátó mellé. Méghozzá nem is akárhova: annak a (köznyelvben átfogóan csak löszfalnak nevezett) partoldalnak a tetejére, amellyel évek óta küzdenek a helyiek omlásveszély miatt – írja az Átlátszó.

A Fonyódi-hegy Balaton felőli meredek lejtője egy komolyan erodálódó terep. A meredek lejtőn ez jellemzően földcsuszamlások formájában jelentkezik: 2008 decemberében például (vélhetően a földmunkák miatt) több családi ház is veszélybe került. Később az érintett szakaszon az 7-es főutat többször le kellett zárni, miután megindult a magaspart. 2013-ban az omlás nyaralókat és lakóházakat is veszélyeztetett, a katasztrófavédelem már a lakók kitelepítésével is számolt. A nagy esőzések miatt 2014-ben több törmelékcsúszás is volt Fonyódon: egy komolyabb a múzeum, valamint a Valkó kilátó alatt, illetve délkeleten, a bélatelepi lejárónál.

 

A fonyódi „löszfalnál” történő kárelhárítás első lépéseire (és az út védelmére) kormány 2015-ben százmillió forintot biztosított, de még 2016-ban is le kellett zárni az út egy szakaszát, hogy befejezzék a helyreállítást. Ez sem jelent azonban végleges megoldást. Több, mint 50 millió forintért ugyan már elkészültek a tervek, az 1,8 kilométer hosszú útszakasz hosszú távú, megfelelő védelme azonban 5 milliárd forintot meghaladó összegbe kerülne.

… erre terveznek rátenni, pont a leszakadásnak leginkább kitett lejtőperemre egy ránézésre több száz tonnás építményt. Ezt nem tartom jó ötletnek – hangsúlyozta Timár Gábor geofizikus. Hozzátette, bár az önkormányzat tervén látható műszaki megoldás talán még a legjobb erre a problémára, de mivel az erózió folyamatosan „eszi” a part felőli platform alátámasztását, ez sem lenne hosszú távon biztonságos.

 Én ennyire nem mernék szembe menni a természettel – fogalmazott Timár Gábor.

A fonyódi képviselő-testület ülésén egyedül Óh Zsolt, a Jogi Bizottság elnöke fogalmazott meg ellenérvet a beruházással kapcsolatban. Szerinte ugyanis előtte meg kellene erősíteni a partfalat. Hidvégi József polgármester (Fidesz-KDNP) erre az válaszolta, hogy a partfal megerősítésére nincs mód, de a geológusok és a statikus már egy éve dolgoznak rajta, és szerintük – megfelelő alapozással – meg lehet építeni a kilátót.

A beruházás teljes költsége bruttó 380 millió forint.

 

Az Átlátszó teljes cikke:

 

https://atlatszo.hu/2019/06/25/levegobe-kinyulo-uvegpadlos-kilatot-epitenenek-az-omlasveszelyes-magaspart-tetejere-fonyodon/

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük