Home / Déli-part / Nádasok, kempingek, strandok tűnnek el, az államtitkár nem aggódik

Nádasok, kempingek, strandok tűnnek el, az államtitkár nem aggódik

A Balaton valóban mindenkié? – kérdezte Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) a parlamentben.

 

Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő (Jobbik) arról beszélt, hogy tavaly év végén a kormánypárti többség módosította a Balaton-törvényt és azóta az önkormányzatok és az állam kiemelt fejlesztési területeket jelölhetnek ki – így a hirbalaton.hu cikke az MTI nyomán.

Eltűnnek a strandok, a kempingek és a nádasok és közben vitorláskikötők, luxusvillák, parti szállodák jelennek meg a helyükön. Hamarosan Keszthelyen is egy újabb vízparti strand tűnik el – tette hozzá a képviselőnő. A Balaton valóban mindenkié? – kérdezte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára leszögezte, hogy a Balaton továbbra is mindenkié. A politikus úgy fogalmazott, hogy a törvény elfogadásakor, tavaly decemberben az ellenzék a rendbontással volt elfoglalva. A jogszabály megőrizte és megerősítette a Balaton védelmére szolgáló további rendelkezéseket – hangsúlyozta. A törvény új védelmi szabályokat is bevezetett, ugyanis a zöldterületek, strandok és kempingek együttes hossza nem csökkenthető – hangsúlyozta.

Az államtitkár szavait érdemes összevetni az alábbiakkal:

 

1.,

A néhány hónappal ezelőtti siófoki konferencián egy minisztériumi illetékes azt mondta: új, beépítésre szánt területek nem jelölhetők ki, kempingekben nem épülhetnek lakóparkok, ám – tette hozzá – ahol már korábban megszerezték erre az építési engedélyeket, azokkal már nem tudnak mit kezdeni…

2.,

Nemrég a Nők a Balatonért (NABE) kezdeményezése nyomán „Veszélyben a Balaton, veszélyben a strandolás, kikapcsolódás nyugalma” címmel adott ki állásfoglalást a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXIX. Országos Találkozója. Ebben írják többek között, hogy

„Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről… Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok… Veszélybe került a strandolás, a kikapcsolódás nyugalma… Az ezredforduló óta törvény védte a Balatont. A törvényt idén március 15-én hatályon kívül helyezték. Rendelkezéseinek egy része beolvadt az új területrendezési törvénybe. Sajnos, az új törvény végrehajtásához a részletszabályokat tartalmazó rendeletek késlekednek. A parti beruházók és a zajos rendezvények szervezői ezt úgy értelmezhetik, hogy joghézag van, eddig tiltott tevékenységek most bátran megvalósíthatók…”

 

 

fotó: nádasirtás után a siófoki Ezüstparton

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük