Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Sorompó, kerítés: a Balaton mindenkié?

Sorompó, kerítés: a Balaton mindenkié?

A Balaton mindenkié? – tette fel a kérdést nemrég a magyarnarancs.hu Lázár János nyomán, annak kapcsán, hogy a Club Aligát is bekebelezte a Mészáros-Tiborcz kör. A válasz is lassan megszületik, a hvg.hu ugyanis ma arról ír: kikerült az első sorompó a Club Aliga vízpartjára…

A HVG cikkéből:

 

A mólónál már épül a kerítés

„Sorompóval korlátozzák a lejutást a strandra, és nem engedik be a horgászokat az egykori pártüdülő területére, amely ma már Tiborcz István és Mészáros Lőrinc cégének birtokában van.

Az Aligai Fürdőegyesület arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a Club Aliga új tulajdonosai máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára. A civilek attól tartanak, hogy az Appeninn Holding, amely január végén került birtokon belülre, a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit.

A vállalat képviselői ugyanis június 8-án nyilvános tájékoztatót tartottak a lakosságnak, amelyen az egyesület tagjai nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre. A helyi ingatlantulajdonosok egyebek között arra voltak kíváncsiak, az Appeninn milyen jogon tiltja meg a Club Aliga bejáratánál, hogy bárki horgászbottal lemenjen a partig az üdülőkomplexum közútján, és milyen jogon tiltják hónapok óta a horgászatot, holott az aligai terület szerepel a kijelölt és engedélyezett balatoni horgászhelyek listáján.

Az üdülők azt is sérelmezik, hogy sorompóval zárták el a mólóhoz vezető közt, hogy a gyalogosok se tudjanak szabadon bejutni. A fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András elmondta, hogy a kikötő kis mólójánál már épül a kerítés. Nem értik, hogy a harminc éve megszokott rendet most miért akarják megváltoztatni.

Az Appeninn képviselőinek válasza az volt, hogy azért akarják lezárni a kikötő területét, mert a mólón szemetelnek. A horgászok ezt kikérték maguknak, ám a vita egyre hevesebbé vált, így a moderátor szerepét betöltő polgármester bezárta a tájékoztatót.”

 

Lázár: A Balaton mindenkié

A Magyar Narancs nemrégi cikkéből:

„Annak idején, amikor Rákosiék ötletére pártüdülőt alakítottak ki a kisajátított 47 hektáros ingatlanon, a komplexumot két részre osztották. Az Aliga I-esen létesült több szállodaépület és a kikötő, az Aliga II-es részt kerítéssel zárták el, ott épültek fel a pártelit tagjainak villái, így a Rákosi-, illetve a Kádár-villa is. „A miniszter asszonyhoz írt levelemben kezdeményeztem, hogy Aliga I. egyelőre maradjon állami tulajdonban” – jegyezte meg portálunknak Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester. Továbbá kérte, hogy a vagyonkezelői szerződést „A Balaton mindenkié” álláspont jegyében bontsák föl, mérjék föl a fejlesztés és a szinten tartás elmaradása miatti állagromlást, és mivel nem a közösség érdekét szolgálná a terület további fölosztása, értékesítése. A polgármester üdvözítőnek tartaná, ha az Aliga I. teljes területe később az önkormányzat tulajdonába kerülne méghozzá a nagy értékű értékvesztésre tekintettel ingyenes vagyonjuttatás formájában.

Fekete arra is hivatkozik, hogy Lázár János akkori kancelláriaminiszter a 2017. december 4-i kormányinfón úgy fogalmazott: „A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösség szempontjait…”

 

Megint jönnek, szemetelnek

A hvg.hu mai cikke előtt került ki az „Árpi, Witzmann, Hamvas lapjairól kitiltottak” elnevezésű siófoki Facebook-oldalra az az írás, mely a szabad siófoki Balaton-partokért aggódik és érdekes módon, egyelőre csak képzeletbeli forgatókönyveket felállítva (arra az esetre, ha a siófokiak az ősszel fideszes polgármestert és képviselőket választanának) azt is valószínűsíti, hogy az „urakat” zavarni fogják majd a parti szemetelők… És lám, a Club Aliga esetében ez már nem csak a képzelet szüleménye…

Idézet a Facebook-oldal írásából:

„Tudomásunk szerint vannak terveik a siófoki szabadstrandok ellopására is. Első lépésként hergelt lakóparkosok panaszkodnak, hogy nagy a ricsaj és kosz a vízparti sávban. (Ez már megtörtént, mármint a panaszkodás). Második lépésként képviselőik javaslatot terjesztenek be, hogy mivel nagyon nagy a költsége a szabadstrandok fenntartásának, adják ki vállalkozónak a rendben tartást, aki olcsóbban, áfa-mentesen. A fideszes többség ezt az előterjesztést izomból megszavazná.

A harmadik lépésben kiírják valakire a pályázatot, a valaki(nek valakije) megnyeri.  Negyedik lépésben a vállalkozó panaszkodik, hogy ő hiába igyekszik, megint jönnek, szemetelnek, kellene valami kerítés meg strandfenntartási hozzájárulás a fürdőzőktől, minimális 500 Ft per koponya példának okáért.. A lezárás könnyen kivitelezhető, elég a lakóparkok közötti kis utcákra egy-egy kapu. A kisebbség tisztességes vállalkozói nyilván ezek őrzésére is vállalkoznának, ahogy azt a vécék esetében is láttuk…Kell a hely az oligarchák új jachtkikötőinek, a lakóparkokban az uraság aludni vágy…”

 

 

fotók:

1., A Club Aliga vízpartja, háttérben a kikötő

2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

3., Árpi, Witzmann, Hamvas lapjairól kitiltottak Facebook-oldal

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük