Home / Közélet / A siófoki elkerülőre és uszodára is nemet nyomott a fideszes „szavazógép”

A siófoki elkerülőre és uszodára is nemet nyomott a fideszes „szavazógép”

… mert Kocsis Máté szerint ezek sem komolyan vehető javaslatok…

 

Az ellenzéki pártok 800 módosító javaslatot nyújtottak be a pénteken elfogadott 2020-as költségvetéshez, ám a fideszes többség valamennyit leszavazta. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint egy sem volt komolyan vehető…

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője két, a helyiek által régóta hiányolt siófoki beruházás támogatását is javasolta a jövő évi büdzsében. Indoklásában azt írta: „A siófokiak számára a kormány az elmúlt években csak ígérgetett, de számos szükséges fejlesztés azóta is – legfeljebb – a tervezőasztalon létezik. Emiatt a város nem várhat tovább, 2020-ban mindenképpen meg kell kezdődnie a Siófokat délről elkerülő út megvalósításának, valamint a városi uszoda építésének. A módosító javaslat biztosítja a szükséges forrást, az egyenleg veszélyeztetése nélkül.”

Tóth az elkerülő útra 1,9 milliárd, az uszodára 1,2 milliárd forintot indítványozott és az állami érdekeltségű gigaberuházásokat gigahitellel finanszírozó állami Eximbank 7,3 milliárdos tőkeemelését javasolta csökkenteni ezekkel az összegekkel. A kormánypárti többség természetesen leszavazta mindkét siófoki beruházást előbb a gazdasági bizottságban, majd a parlament plenáris ülésén is, ahol külön is voksoltak róla, július 8-án hétfőn, 14.48-kor.

 

Frissítés: … habár Kocsis Máté szerint egy ellenzéki módosító se volt komolyan vehető, Witzmann Mihály, a siófoki térség fideszes képviselője igennel szavazott mindkét javaslatra a gazdasági bizottságban. Ezt személyesen a képviselőtől tudta meg a Délipart vasárnap este.

 

 

Mint ahogyan a Jobbik több, mint 500 módosítóját is leszavazták. A Jobbik 10 javaslatról egyenkénti szavazást kért, de persze ettől még a nem gombot nyomta rájuk a parlamenti többség. Így tehát nemet mondtak többek között a szociális bérlakásépítésre, P+R parkolók építésére Budapesten, a Magyar Falu program többlettámogatására, lombikbébi-programra, az otthonápolási díj emelésére és rendőri túlórák kifizetésére.

Ahogyan a Délipart is megírta, a parlament költségvetési bizottságában a jobbikosok azt a választ kapták a fideszesektől: javaslataik veszélyeztették volna a költségvetés egyensúlyát, vagy éppen azok a területek (kormányzati kommunikáció, Miniszterelnökség kiadásai), ahonnan ezeket a pénzeket el akarták venni a jobbikosok, fontosabbak a javasolt témáknál. Így aztán Potocskáné Kőrösi Anita javaslata sem ment át; a képviselő a siófoki központú választókerület 18 zsákfaluja elzártságának megszüntetésére szeretett volna 11 milliárd forintot átcsoportosítani…

XXX

(A július 8-i plenáris üléses szavazással a két siófoki témában /uszoda, elkerülő út/ külön cikkben foglalkozunk, hamarosan!)

 

fotó: a siófoki déli elkerülő út új Sió-híd építésével járna, ez még a néhány évvel ezelőtti hídterv

 

 

 

 

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük