Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Ángyán 10 megyét összesített és mindenütt a „csókosoké” lett a föld

Ángyán 10 megyét összesített és mindenütt a „csókosoké” lett a föld

Mert „az igazság szabaddá tesz”…
A tizedik megye adatait gyűjötte ki Ángyán József. Somogyét az elsők között összesítette, s összegző megállapítása eddig mindenütt ugyanaz: nagy, Fidesz-közeli érdekeltségek vitték a megye állami földjeinek nagy részét, sok kicsinek pedig morzsák maradtak…
Most Bács-Kiskun megye került sorra, ezúttal is az állami földek dobra verésének adatait, nyerteseit elemzi az Orbán-kormány egykori államtitkára. A siófoki kötődésű agrár szakember a Délipartnak azt mondta: ha ereje lesz hozzá, az összes megye adatait végigböngészi és 2021-re ez egy kötetté állhat össze. Okulásul mindenkinek, de legfőképpen az utókornak, arról, hogy volt itt valamikor egy hazug rendszer, mely azt (is) hirdette, hogy a föld legyen azé, aki megműveli, ezzel szemben a föld azé lett, aki megfizeti… Hogy legyen egy kötet, ami az igazságot is tartalmazza a hazug propagandával szemben. Mert „az igazság szabaddá tesz” – idéz Ángyán a Bibliából…
Ángyán József Kishantoson
A Népszava írja:
„Nem meglepő: alaposan végigelemzett és szakmai adatokkal, tényekkel alátámasztott, s a Népszavához eljuttatott jelentés is azt igazolja, hogy a kormányzati propagandával szemben nem a helyben élő gazdák, hanem Fidesz-közeli NER-lovagok nyerték meg az állami földek javarészét.
A most vizsgált megyében az elkelt területek 321 nyertes árverezőhöz kerültek, de ezen belül ma földek hatvan százalékát, 5600 hektárt mindössze 19, családi, rokoni és vállalkozói szálakon összefonódott nagy érdekeltség szerezte meg. A nyertesek 72 százalékának – ők azok, akik messze ülnek a tűztől – együttesen csupán a területek alig 16 százaléka, kevesebb, mint 1600 hektár jutott. A helybeli gazdálkodó családok elől a földek jelentős részét – e megye esetében több mint kétharmadát – külső, tőkeerős árverezők szerezték meg, ráadásul az elárverezett terület több mint egyharmada olyan pályázóhoz került, aki a kormányhatározatban rögzített húsz kilométernél jóval messzebb, átlagosan kétszer akkora távolságra lakik az elnyert területtől.
A bérleti viszonyok elemzése azt mutatta, hogy az elárverezett földek több mint négyötöde bérlők által művelt terület volt, s ezek felét 4 nagy tőkés társaság – a Bácsalmási Agráripari Zrt. a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. a Tiszaalpári Agrárgazdaság Kft. és a Kalocsai Mezőgazdasági Zrt – használta. Ángyán szerint közülük a „baráti” besorolású bérlők esetében szembetűnő, általános jelenség, hogy a meghirdetett bérleményeik jelentős részét, akár egészét maguk vásárolták fel. Ezzel szemben a „nem baráti” nagy bérlők – például a Medgyessy-kormány idején privatizált Bácsalmási Agráripari Zrt. – területének javarészét mások, leginkább Fidesz-közeli agrárvállalkozók kaparinthatták meg.
E megye adatai is cáfolják azokat a kormányzati állításokat, amelyek szerint versenyben kialakult piaci áron jutottak a nyertesek az állami földterületekhez: a közel tízezer hektárnyi, elárverezett megyei területnek ugyanis több, mint fele – 5400 hektár – licitálás nélkül került a sikeres árverezőkhöz, valódi árverseny a területek kevesebb, mint kilenc százalékánál volt tapasztalható. A professzor szerint az is fényesen cáfolható, hogy helyben élő „földművesek” és fiatal családok szereztek földeket – noha ez lett volna eredetileg a törvényhozók állítólagos szándéka.”

About delipart

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük