Home / Déli-part / Kötelező lesz a mentőeszköz a vízibicikliken

Kötelező lesz a mentőeszköz a vízibicikliken

Egy tavalyi tragédia nyomán jogszabály-módosítást kezdeményezett tavasszal két tárcánál is a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), hogy legyen kötelező felszerelés a vízibicikliken a mentőeszköz. Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsosa a hirbalaton.hu-nak elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közelmúltban megérkezett válasza szerint készül egy jogszabálytervezet a szórakoztató célú eszközökre, amelyben a vízibicikli is nevesítve lesz. A  a vízibiciklik megfelelősségi tanúsítvány kiadásának feltétele lenne a mentőeszközzel történő ellátás. Ez a kötelezettség a vízibiciklik biztonságára vonatkozó műszaki előírásában szerepelne.

A hirbalaton.hu írja:

A Balatonon a becslések szerint mintegy 300 vízijármű-kölcsönző kezelésében körülbelül 5 ezer vízibicikli van, amelyet kellemes időben naponta 50-100 ezer ember használ. 2017-ben hat, tavaly egy ember halt meg fulladás következtében ezek használatakor. A tavalyi áldozat egy 15 éves fiú volt, akit megmenthetett volna, ha a vízibiciklin van valamilyen mentőeszköz.

Az édesanya tavaly augusztusban döntéshozókhoz írt, 19 helyre elküldött levele bejárta az internetet, amiben így írt: „..a borzalmas tragédia után, ami minket ért, csak azzal az erős hittel élhettünk tovább, hogy Gergő fiúnk halálának értelmet találunk… Hiszem, hogy Gergő fiúnknak az volt a küldetése itt a földön, hogy felébressze az embereket, végre tenni kell valamit! Tenni azért, hogy mással ez ne forduljon elő!… Ha a vízibiciklin lett volna mentőöv, vagy fel kellett volna vennie egy mentőmellényt, Gergő még ma is élne” – áll az idén tavasszal ismét szétküldött levélben. A család remélte, hogy sikerül a mentőgyűrű és a felúszókötél kötelező tartozékként való elrendelését elérnie a vízibicikliken már ebben a szezonban.

A kezdeményezést a vízirendőrök, vízimentők és a BFT is támogatta, oktatási és prevenciós programjaikban, felhívva a figyelmet a mentőeszköz hasznosságára. “Csak olyan vízibiciklit bérelj, amelyen van mentőgyűrű!” – szólított fel mindenkit a nyár elején Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Facebook oldalán.

Jamrik Péter a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, az ITM megérkezett válasza alapján nem jogszabály módosítással, hanem várhatóan más módon válhat kötelezővé a mentőeszköz a vízibicikliken. Tájékoztatása szerint alapvető probléma, hogy a vízibiciklik eltérő kivitelű és tulajdonságú, jelenleg nem nevesített szórakoztató eszközök. Az ITM közlése szerint a besorolási probléma megoldására nevesíteni fogják a vízibiciklit a szórakoztató célú berendezésekről szóló jogszabályban. Ezen berendezések üzemeltetéséhez már kell megfelelőségi tanúsítvány. A minisztérium javaslata szerint a tanúsítványok kiadásánál szabnák feltételül a vízibiciklik mentőeszközzel történő felszerelését.

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük