Home / Ország, Világ / Nem tudott úszni, mégis mély vízbe csúszott a vízibicikliről

Nem tudott úszni, mégis mély vízbe csúszott a vízibicikliről

Ki a felelős, a felelőtlen vízibicikliző, vagy a kölcsönzős? Ön szerint?

 

A Ripost cikke:

„Nem tu­dott úszni, és mi­u­tán el­me­rült, soha többé nem jött fel a víz fel­szí­nére az a fi­a­tal­em­ber, aki Sió­fok­nál ful­ladt bele a Ba­la­tonba. Úgy tud­juk, a ví­zi­bi­cikli köl­csön­zője is meg­üt­heti a bo­ká­ját, mivel egy szó­val sem mondta neki, hogy a víz a part men­tén so­káig se­kély, aztán hir­te­len mé­lyül.

Újabb életet követelt a Balaton, most egy 18 éves, úszni nem tudó fiatalember fulladt bele a tóba Siófoknál szombaton. Már reggel baljós fellegek gyülekeztek égen, ennek ellenére egy fiatal, épphogy nagykorú pár vízibiciklit bérelt…

Úgy tudjuk, bár a kölcsönző aláíratta velük a szokásos felelősségvállalási nyilatkozatot, nem mondta el, hogy egyre erősebb a szél, illetve hogy a siófoki part, bár lassan mélyülő, de veszélyeket rejt. Itt ugyanis egy „marásvonal” található a vízben: hosszú ideig sekély a víz, ám utána nagyon hirtelen mélyül. Ezen a határon jártak a fiatalok, amikor megtörtént a baj: a fiatalember az egyik pillanatról a másikra a vízbe csúszott, és már soha többé nem jött fel.

Az elmerült fiatalember barátnője kétségbeesetten kiáltozott segítségért, ám senki nem hallotta őt a víz közepén.Végül egy másik, szintén vízibicikliző család tekert oda, és a náluk lévő mobilról hívták a rendőrséget. „A vízirendészet azonnal keresni kezdte a fiatalembert, de az addigra viharossá vált időjárás miatt fel kellett függeszteni a kutatást” – nyilatkozta Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Másnap reggel, az Aranyparton található Európa hotel előtt, a parttól alig tíz méterre lebegve találták meg a holttestet.”

 

XXX

A Délipart megjegyzése:

Egyáltalán nem biztos, hogy csupán ennyi ez az eset és ilyen könnyen summázható, mint ahogyan a kormányközeli bulvárlap teszi, 100 kilométernyi távolságból. A ki a felelős az ilyen esetekért kérdés megválaszolása innen, közelről ennél azért kissé bonyolultabbnak tűnik. Tényleg nagyon hirtelen mélyül a meder a siófoki partok előtt? Zamárdinál tudunk ilyenről, de Siófoknál a zamárdihoz hasonló hirtelen mélyülésről nemigen hallottunk. A bójasor jelzi ugyan annak a határát, amin belül még biztonságos a fürdés, de vajon ez kevés és nem mindenki tudja, hogy mit jelöl? Lehet a Balatonban fürdeni, mi több, vízibiciklizni úgy is – ráadásul ha nem tudunk úszni –, hogy semmit sem tudunk a vízről? Hogy fogalmunk sincs, hogy ha lecsúszunk a vízibicikliről, akkor milyen mélységű vízbe érkezünk? Milyen mélységű felkészítés várható el a kölcsönzőstől? Segítene a mentőfelszerelés? Sok esetben igen, itt például a mentőgyűrű hiába lett volna a vízibiciklin. A mentőmellény talán megelőzhette volna a tragédiát, de azt a kölcsönzősök szerint úgysem viselnék a vízibiciklizők. Óvatosan ideírnánk még, hogy tán jobban kéne tisztelni a Balatont mindenkinek, aki „használja”, de sorolhatnánk még a kérdéseket napestig. Bizonyosan lesz vita bőven ezen, legutóbbi eset kapcsán is. Ön szerint? 

 

 

 

 

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük