Home / Közélet / Ne indulhassanak pártok az önkormányzati választáson!

Ne indulhassanak pártok az önkormányzati választáson!

Vona Gábor első javaslata.

Ne vehessenek részt pártok az önkormányzati választáson, ezt pedig törvény mondja ki – ezzel az elképzeléssel állt elő Vona Gábor mai sajtótájékoztatóján. A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori pártelnök a Magyar Hangnak néhány hete már beszélt arról, hogy egy új kampánnyal készül: különféle ötletekkel áll elő, ezekről társadalmi vitát indít, a végén pedig egy konkrét törvényjavaslatot készít.

A Magyar Hang cikkéből:

A pártmentes önkormányzatiság az első javaslat. Vona Gábor elképzelése arról szól, hogy a voksoláson csak magánszemély, vagy egyesület tagja indulhasson, pártszínekben viszont ne legyen lehetőség jelöltté válni. – A pártok nagyon sokat ártanak az önkormányzatiságnak – mondta. Arra hivatkozott, hogy egyrészt a pártpolitika megkülönböztet településeket – hiszen vannak fideszes, vagy éppen jobbikos városok –, másrészt pedig sok esetben értelmes ügyeket éppen a pártos politika gáncsolja el. Ugyancsak a negatívumok között említette, hogy az önkormányzatiságot kontraszelektálja a pártpolitika: „logóparaziták kerülnek be a képviselő-testületekbe”, sok esetben alkalmatlan emberek, míg tehetséges polgárok inkább meg sem méretik magukat.

Az elképzelésről a bejelentéssel együtt meg is indul egy vita különféle online fórumokon, Vona Gábor Facebook oldalán például már elérhetők a tudnivalók, ahogy az általa alapított Második Reformkor Alapítvány felületein is. A tervek szerint másfél-két hónap elteltével a beérkezett vélemények alapján egy konkrét törvényjavaslat is születik.

Az egykori pártelnök pontosan tisztában van azzal, hogy nem sok esély van rá, hogy majd a pártok megszavazzák ezt az elképzelést, „szinte a nullával egyenlő”. – Pontosan annyi esélye van annak, hogy ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, mint amekkora esélye van most az ellenzéki pártoknak a parlamentben – mondta. Mégis, úgy érzi, hogy nem hiábavaló a munka, hiszen a bogarat azért mégiscsak elülteti az emberek fülében.

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük