Home / Ország, Világ / A Rinyába eresztik Babócsa gyógyvizét

A Rinyába eresztik Babócsa gyógyvizét

Egy Irakot megjárt roma, Kalányos István meséli el, mennyit harcolt a fürdőért.

Az Alfahír cikkéből:

„A dél-somogyi Babócsán járunk, ahol a rendszerváltás körül még nyugati turisták lepték el az 1958-ban üzembe helyezett fürdőt, aminek gyógyvize nemcsak mozgásszervi panaszokra volt kiváló, de egyes nőgyógyászati betegségek esetén és ivókúra formájában a bélrendszer gondjaira is megoldást kínált. Mára gaz és törmelék fedi a melléképületeket, a medence azúrkék csempéje feltöredezett és a gyógyító forrásra sem a legbizalomgerjesztőbb körülmények között lelünk rá.

„Pedig még most is van, hogy útba ejtik a falut az osztrákok és ballonokban viszik haza a vizet innen”

Kalányos István, zalai származású roma (bár a cigány megnevezést jobban preferáló) jogvédő, aki egykor iraki kútfúrással kereste meg a pénzt, amiből aztán Babócsán házat épített. A faluban töltött évtizedek alatt látta, hogyan züllesztik le a szívéhez oly közel álló fürdőt. Még arra is emlékszik, mikor annak idején 6-7 osztrák család vásárolt magának telket a településen a gyógyvíz miatt. Mára már egy kivételével mind túladott a magyar földön.

Az olajosok által föltárt gyógyvízből táplálkozó fürdő kapujára több mint egy évtizede került lakat egy, az Európai Unióba való belépésünk után hozott szabályozás és az önkormányzat hanyagsága miatt. A víznek ugyanis hiába vannak gyógyhatásai, ha hivatalosan nem rendelkezik gyógyvíz minősítéssel, kötelező vízforgató berendezéssel ellátni a medencéket. Az önkormányzat, állítása szerint pénzhiány miatt, se előbbit, se utóbbit nem szerezte be, pedig 2005-ben és 2006-ban több tízmillió forintot költöttek a fürdőre. Nyílászárókat, új tetőt kapott, csak épp a legfontosabbról, a vízforgató berendezésről feledkeztek meg.

A helyi politikusok nem igazán lobbiznak a lakosok érdekeiért. A térség jobbikos képviselője, Ander Balázs az egyetlen, aki próbált forrást teremteni a településnek, minden évben benyújtja törvénymódosító javaslatát, amely tízmilliárdokkal segítené ezt a nehéz gazdasági-szociális helyzetbe sodródott térséget.

100 évvel ezelőtt Babócsa 3000 embert tartott el, ma az ott élő 1500 is alig tud boldogulni, a lehetséges megoldás pedig minden nap elfolyik a Rinyával.”

 

 

 

A teljes cikk:

https://alfahir.hu/2019/08/13/somogy_rinya_babocsa_forrasviz

 

 

fotó: Alfahír

 

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük