Home / Ország, Világ / Vízibuszkikötő is lesz az Ezüstparton?

Vízibuszkikötő is lesz az Ezüstparton?

Tovább bonyolódik a siófoki Ezüstpartra tervezett óriáskikötő ügye, pénteken újabb fórum volt a széplaki Zöldfa étteremben.

Időrendben:

 

Ugrásra kész befektetők

Rendkívüli ülést tartott a siófoki képviselő-testület a minap kikötő-ügyben, ezt követően a közismert siófoki ellenzéki Facebook-oldal, az „Árpi, Gruber, Witzmann, stb. lapjairól kitiltottak társasága” arról számolt be: Tácsik Attila, a kikötőberuházó Kenesei István veje, valamint Gencsi Attila, a körzet fideszes képviselőjelöltje az ülés után a teremben maradt és próbált lobbizni a kikötő érdekében a polgármesternél. Idézzük a Facebook-oldalt: „Az expolgármester, Balázs Árpád (akinek alpolgármestere, Gencsi Attila fideszes képviselőjelölt most a fidesz-közeli széplaki magánkikötőért lobbizik), 2010-ben azt írta a 41.564/2009ügyben keletkezett, 2010. február 20.-án készült feljegyzésében: “A megszűnő közterületi strandok pótlásáról szintén gondoskodnia kell az építtetőnek. Erre szintén az önkormányzattal (képviseletében a Polgármesterrel) kell előzetes egyeztetést illetve megállapodást kötni…”

Az oldal, tovább részletezve az ülés utáni lobbizást, azt írta: Tácsik azt állította, 3,6 milliárd forintba fog kerülni, egy évig tart a beruházás és mindent uszályokról fognak csinálni… Vannak tőkeerős nagybefeketők, akik jelezték, hogy szívesen finanszíroznák az építkezést, és már az engedélyeket sürgetik…

 

Valóban leállt a beruházás? 

A napokban a 24.hu is folytatta a történetet, többek között azt írták:

„a Balatonszéplaki magánkikötő bővítése a szabadstrand lídósítása és a parkolóépítés a mai rendkívüli testületi ülés döntése értelmében egyelőre nem valósulhat meg… Legalábbis ezt írta Szajcz Adrián Fidesz-frakcióvezető a Facebookon, a helyzet viszont bonyolultabb. Az önkormányzat ugyanis azt állítja, semmilyen beleszólásuk nincs a kikötő fejlesztésébe, mert az ügyben a fővárosi kormányhivatal kikötői osztálya az eljáró hatóság. Azaz a fideszeseknek a kormányhivatal ajtaján kellene kopogtatniuk, ha meg akarják akadályozni a kikötőbővítést.

A lídósítás viszont valóban az önkormányzat hatáskörébe tartozik, így azt könnyen megakadályozhatja a fideszes többségű testület. A rendkívüli ülésen végül az a döntés született, hogy első körben a siófoki önkormányzat bekéri a kormányhivataltól a várható környezeti hatásokkal összefüggő dokumentumokat, amelyeket majd egy újabb testületi ülésen megtárgyalnak….”

A beruházó egyébként a Yolle Kft., a cég ügyvezetője Kenesei István, aki a kikötővel szemközti Calypso bárt is működteti.

Ősszel kezdik

Az Ezüstpart Vitorlás Egyesület is rendkívüli közgyűlést tartott a hétvégén, ezen Kenesei is megjelent, és elmondta, hogy a kikötőépítés akár 3-4 milliárdos beruházás is lehet. Az Opten céginformációs adatai azonban arra engednek következtetni, hogy cége aligha egyedül viszi végig a kikötőbővítést, annak adózás előtti eredménye tavaly ugyanis nem érte el a másfél millió forintot sem. Kenesei a közgyűlésen információnk szerint annyit mondott az anyagiakról, hogy pályázati pénzekből és hitelből épül majd a kikötő, és további beruházók is érkezhetnek.

Ismét elmondta, hogy minden szükséges engedély a birtokában van, így ősszel el is kezdik a kikötő bővítését. Úgy tudjuk, hogy az egyesületi tagok ellenzik a projektet, és ennek hangot is adtak a közgyűlésen, Kenesei pedig nem tudta meggyőzni őket arról, hogy a beruházás a város érdekeit szolgálja. Kenesei veje, Tácsik Attila azzal próbálta meggyőzni a jelenlévőket, hogy az önkormányzat és a Bahart között szóba került egy vízibuszkikötő létesítése is, de ezt a hírt sem fogadták kitörő örömmel az egyesületi tagok…”

Néhány éve még nemet mondtak a hatóságok

Pénteken pedig újabb fórum volt a széplaki Zöldfában, ezen Gencsi Attila megszavaztatta a jelenlévőket, s mivel gyakorlatilag mindenki ellenezte a kikötőbővítést, ezúttal már azt az ígéretet tette: ha megválasztják, ezt fogja képviselni…

A fórumon az ezüstparti vitorlásklub vezetője elmondta: már 10 éve ügyfélként bejelentkezett a kikötőbővítés engedélyezésébe, néhány éve azt az információt kapta, hogy a a beruházó összes kérelmét elutasították a hatóságok, ezért is érdekes most ez a pálfordulás… „A tervezett beruházás agyonvágná, ellehetetlenítené a kikötőnket” – állította.

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük