Home / Ország, Világ / Kell az e-jetski a Balatonra? Íme, a polgármesterek „válasza”

Kell az e-jetski a Balatonra? Íme, a polgármesterek „válasza”

39 polgármestert keresett meg a Balatoni Szövetség, 15 válaszolt…

 

A régió önkormányzatainak ebben az önkormányzati ciklusban már biztosan nem lesz közös véleménye a Balatonra tervezett elektromos hajtású gyors járművek elterjesztéséről, valószínűsíthető a Balatoni Szövetségtől kapott válaszból – írja a Balatontipp.hu.

A 375 kilogramm súlyú jármű a jelenlegi szabályok szerint a strandok bójázott területének kivételével akár 55 kilométeres sebességgel is száguldozhat. Beleértve a strandon kívüli, de fürdésre, úszásra szabadon használható 500, illetve ezer méter széles parti sávot is.

Az elmúlt egy évben több civil és szakmai tiltakozás is megfogalmazódott, a horgászoktól a környezetvédőkig, a Nők a Balatonért Egyesületig.

A Balatontipp.hu-t idézzük:

„A civil tiltakozások mellett a tó ügyeiben elvileg legmeghatározóbb két szervezet, a térség és a kormány egyeztető fóruma, Balaton Fejlesztési Tanács és a régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség is foglalkozni kezdett az üggyel. A Balaton Fejlesztési Tanács esetében már a februári ülésen kiderült, hogy nem akarja meghallani a lakossági és szakmai ellenérveket, a Balatoni Szövetség pedig az áprilisi közgyűlésén mismásolta el a döntést. Ahogy akkor írtuk, egy újabb belső közvélemény-kutatás elindításával tolták el maguktól az állásfoglalás lehetőségét.

Balassa Balázs, a BSZ elnöke április elején azt ígérte, hogy néhány héten belül kikérdezik a tagtelepülések vezetőit, hogyan vélekednek a közben már gyártásba került eszközök balatoni használatáról. A közös álláspontot aztán a nyilvánosság elé tárják. Teltek-múltak a hónapok, de semmi hír nem jött a felmérés eredményéről. Persze arra is gondolhattam, hogy csak én nem értesültem róla, mivel közben valószínűleg töröltek a szövetség sajtólistájáról. Ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a BSZ elnökéhez, kérve, “szíveskedjen megküldeni nekem a kérdőívet és az azokra adott válaszok összesítését”.

Kérdőívet nem kaptam, az összesítésről szóló választ az alábbiakban olvashatják.

“Tisztelt Győrffy Árpád Úr!

44 Balaton parti településből 39 db település polgármestere lett adatközlési céllal megkeresve a elektrojet használatának problémakörével kapcsolatban.

15-en válaszoltak a feltett kérdésre.

Mivel a parti települések fele sem foglalt állást a kérdésben, ezért nem fogalmazott meg a BSZ hivatalos álláspontot és az eredmény sem reprezentatív.

A 15 adatközlőből 9 polgármester határozottan nem támogatja, 6 polgármester feltételekkel, de támogatja az elektrojet balatoni használatát.

A feltételrendszerek alapját a kijelölt szakaszokon való közlekedés, védőzónák kialakítása, sebesség és használati, adott esetben számbeli időkorlátozás adja.

Üdvözlettel:
Balassa Balázs
Szigliget polgármestere”

 

Siófok nemet mond

A hirbalaton.hu szerint a három nagy balatoni város közül kettő nem támogatja az e-jetskit, egy igen. De hogy melyik igen, melyik nem, azt nem lehet tudni. Megkérdeztük dr. Lengyel Róbertet, Siófok polgármesterét, akit azt mondta: „Ha egy szóval kell felelni, én nemet mondanék, ha bővebben, akkor azzal a megjegyzéssel: csak igen szigorú szabályok mellett, meghatározott, körülhatárolt területen tudnám elképzelni a jetskizést a Balatonon.”

 

 

fotó: a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) plakátja

 

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük