Home / Déli-part / Mentőöv-program: segélykérő kód a táblákon

Mentőöv-program: segélykérő kód a táblákon

Újdonság: segélykérő kód a strandi táblákon. Mert a nyár nem ért véget augusztus 20-án…

 

A balatoni tragédiák, balesetek megelőzését szolgálja a Mentőöv Program, melynek részleteit a megvalósulás érdekében összefogó Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata képviselői mutatták be Balatonlellén.

A komoly szakmai összefogásból született prevenciós program elindítói a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma, valamint az ezek vizsgálataiból levont következtetések voltak – olvastuk a hirbalaton.hu-n. Megfigyelhető, hogy a balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak.

A sajtótájékoztatón bemutatták a már elkészült, strandokra kihelyezett tájékoztató anyagokat és elhangzottak a projekt folytatására vonatkozó tervek is.

A MENTŐÖV PROGRAM keretében a résztvevő strandokra tájékoztató táblákat helyeztek ki, melyeken a vízbiztonsághoz kapcsolódó legfontosabb információkat tüntették fel.

Ezek a következők:

  • segélykérő kód
  • viharjelzés segédlet
  • mederrajz
  • strandon található elsősegélyhely leírása
  • 112-es segélyhívószám
  • fürdőzési tanácsok, jogszabályok

A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli. (például.: Keszthely Városi Strand első lépcsője: 8360 01 01)

Mivel a táblán feltüntetett segélyhívó szám a 112, az ezen a számon elérhető kollégák munkáját is segíteni hivatott ez a fajta sorszámozás.

A cél, hogy segélyhíváskor, a segélykérő kód (annak a táblának a kódja, aminek a közelében a baj történt) bemondását követően, könnyebben és gyorsabban jusson el a segítség a bajbajutotthoz.

Az idei évben öt fürdőhely – Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp – egy-egy nagy strandján indították el a programot.

 

fotó: hirbalaton.hu

 

 

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük