Home / Déli-part / Most viszik… most viszik… a Balatoni Hajózást

Most viszik… most viszik… a Balatoni Hajózást

Visszaállamosítás: 75 százaléknál is nagyobb befolyást szerez az állam, az önkormányzati maradék tulajdonhányad egy csapásra elértéktelenedik. 

Ahogy azt várni lehetett, „bevégeztetett” önkormányzati cégként a Balatoni Hajózási Zrt. Az első Orbán-kormány adta a településeknek a cég egyik felét, a másikat a Gyurcsány-kormány.

A hirbalaton.hu értesülései szerint a 21 tóparti önkormányzat többségi tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt.-t (BAHART) visszaállamosítják. A magyar állam valamivel több mint 75 százalékos, vagyis mindent eldöntő tulajdoni hányadot kíván szerezni a cégben tőkeemeléssel. Erről a társaság augusztus 27-i rendkívüli közgyűlésén fognak dönteni.

Az önkormányzatoknak el kell fogadniuk a döntést egy korábbi megállapodás értelmében, így viszont már nem lesz érdemi beleszólásuk a hajózási társaság jövőjébe. Ezért az érintett települések egy része szeretné névértéken felajánlani részvényeit az államnak.

Mint arról a hirbalaton.hu is beszámolt, a tóparti, kikötővel rendelkező önkormányzatok hajdan azért kérték tulajdonba a BAHART-ot, hogy így garantálják a Balaton-régió stratégiai fontosságú cégének egyben tartását, megakadályozva a nyereséges üzletágai, értékes ingatlanjai kimazsolázását, amit sikerült is eddig teljesíteniük.

Az önkormányzatok a 2008-as ingyenes vagyonjuttatáskor, amikor a korábban megszerzett 51 százalékos tulajdoni hányaduk mellé megkapták a BAHART maradék 49 százalékát is, végrehajtottak egy rövidtávú 580 millió forintos tőkeemelést. Vállaltak egy hosszú távú, nagyobb összegű tőkeemelést is, amit források szűkében nem hajtottak végre a többször kitolt határidő ellenére sem.

Idén év elején az állam nem adott több haladékot. Az 1,42 milliárd forintos tőkeemelési kötelezettség végrehajtását kérte, vagy annak elengedéséért cserébe közel 35 százaléknyi részvényhányadot. Az érintett balatoni települések az utóbbit választották, amely döntéssel azt is vállalniuk kellett, hogyha a részvényessé vált állam a jövőben tőkét akar emelni, megszavazzák.

A hirbalaton.hu információi szerint az üdülőrégió településeinek hiú reménye maradt, hogy az állam kisebb tőkeemelést végrehajtva, beleszólási lehetőséget hagy a helyieknek. Mint ahogy az is, hogy a 2016-os balatoni kormányhatározatban a BAHART számára nevesített 12,5 milliárd forintos fejlesztési forrást „szokásos” támogatásként megkaphatja a több évtizedes lemaradással küszködő, állami feladatokat is ellátó cég. A neki szánt összegből eddig még nem kapott a cég, a segítség tőkeemelés formájában érkezik, aminek állami tulajdonba kerülés az ára.

A rendkívüli közgyűlés arról fog dönteni, hogy az állam 6,6 milliárd forinttal megemeli a társaság 4 milliárd forintos tőkéjét, ami által valamivel több mint 75 százalékos, meghatározó tulajdoni hányadot szerez. Az állami tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük