Home / Déli-part / Megvédték a balatoni viharjelzőt, de eső után köpönyeg…

Megvédték a balatoni viharjelzőt, de eső után köpönyeg…

Építkezés előkészületeire utaló jeleket látni a siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos ingatlanon. A meteorológusok hat éve tiltakoznak, Lovász László MTA-elnök is csatlakozott hozzájuk. S bár egy idei módosítás megtiltja az építkezést az objektum szomszédságában, ez a tiltás a már korábban kiadott építési engedélyre nem vonatkozik. Eső után köpönyeg, mondhatják a szakemberek…

 

A közelmúltbeli tereprendezésre egy nagy földhalom utal, és kerítést is fölhúztak a telek és a Balaton vize közé – egyelőre ennyi történt, kívülről legalábbis ennyit látni, de tény, elindult az építkezés előkészítése a siófoki viharjelző obszervatóriummal közvetlenül szomszédos ingatlanon – írja a magyarnarancs.hu.

A cikkből idézünk:

„A hirbalaton.hu derítette ki: az ominózus ingatlan közben tulajdonost váltott, a korábbi, siófoki kötődésű magánszemély eladta, s immár a Molnár Beton tulajdonában lévő Azúr Szórakoztatóközpont Kft. húzna föl egy 8 lakásos épületet a vízparton. S hogy milyen körök állnak a háttérben? Erre a 24.hu-n találtunk utalást: „Az Orbán Viktor ‘kötélbarátjaként’ is ismert Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagja, a Moratus Szerkezetépítő Kft. közös céget alapított a Molnárbeton Betongyártó és Kereskedelmi Kft.-vel.

Ha Witzmann Mihálynak, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének az ügyben tett megnyilatkozásait olvassuk, azt hihetnénk, minden rendben van. A képviselő ez év elején örömmel jelentette be Facebook-oldalán: „Szintén Siófokot (is) érintő kérdés volt a meteorológiai mérőállomások környezetében történő beépíthetőség kérdése. Az elfogadott előterjesztés révén sikerült elérni, hogy szabályozható legyen a mérőállomások védőtávolsága és a részletes építési feltételek egyaránt.” S valóban, a korábbi Balaton-törvény helyébe lépett jogszabályhoz kapcsolódó kormányrendelet rögzíti, hogy júliustól „a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” „A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében” – ezt pedig az agrártárca közölte az MTI-vel 2017 elején.

A múlt hónapban életbe is lépett az idézett rendelet – csakhogy egy közelmúltbéli siófoki szakmai konferencián konkrétan megkérdezték Sógor Csabát, a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettesét az ügyről, aki egyértelmű választ adott: az új kormányrendelet a jelen helyzetre nem alkalmazható, hiszen „nincs lehetőség megakadályozni az építkezést, jogerős építési engedéllyel szerzett jogot nem lehet elvonni”.

Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője ugyanezen a konferencián azt mondta: „A viharjelzést, ekképpen pedig az életvédelmet veszélyeztetheti, ha egy hatalmas, többlakásos ingatlan épül a balatoni viharjelző állomás szomszédságában. Ez esetben ötven éves adatsort dobhatunk a kukába… (…) Zivataros időjárási helyzetekben a Budapest-Paks-Szekszárd háromszögben is csökkenhet a veszélyjelzések beválása. A balatoniak meghatározó adatok a paksi atomerőmű számára készített előrejelzések, terjedési modellek és riasztások készítésekor. Így az ügy már nem környezetvédelmi, hanem jelentős nemzetvédelmi probléma”.

 

 

A teljes cikk:

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/eso-utan-koponyeg-avagy-a-fidesz-megmentette-a-balatoni-viharjelzo-allomast-is-megis-epitkezhetnek-mellette-122469

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük