Home / Ország, Világ / 100 éve: Horthy Siófokon

100 éve: Horthy Siófokon

Horthy főhadiszállása a ma újra patinás Thanhoffer-villában volt Siófokon; az elsőként épült parti villát még 2014 előtt sok százmillió forintból az önkormányzat felújíttatta exkluzív vendégháznak, ma a Plázst is üzemeltető társaság hasznosítja…

 

A welovebalaton.hu emlékezik meg arról, hogy 100 éve Siófok volt az ország egyik legfontosabb városa… habár akkor Siófok még falu volt.

„Száz évvel ezelőtt emelkedett ki az első világháborút követő zavaros időszak során egy Horthy Miklós nevű haditengerész-arisztokrata, aki a Dunántúl meghódítását Siófokról vezényelte le. Történész segítségével idéztük fel azokat az 1919. augusztustól novemberig tartó heteket, amikor az ország és a magyar emberek sorsa a Balaton partján dőlt el.

A Szegedről induló csapatok augusztus 5-től több hullámban nyomultak be, majd több tiszti század a Balaton déli partján ütött tanyát: Lepsényben, Zamárdiban, Karádon, Lengyeltótiban, Tabon, Enyingen és Balatonföldváron is megszálltak, a Simonyi-huszárok a fővezérséggel pedig Siófokra kerültek.

Maga Horthy repülőn érkezett Szegedről Siófokra augusztus 13-án. “A Fővezérség ekkortól három hónapon át, lényegében november 16-ig – a Budapestre történő bevonulásig – működött a városban” – mondta Bödők Gergely. Horthy a mai Petőfi sétányon álló Thanhoffer-villába (ld. a fenti képeken) fészkelte be magát, amit “a neves orvosprofesszor, Thanhoffer Lajos építtetett még 1897-ben”. A fővezért a családja is követte ide, a főhadiszállásra.

Adókat vetett ki, az antanttal, a románokkal és a Friedrich-kormánnyal tárgyalt, fegyvereket vásárolt Ausztriából, toborzott a seregbe. Egyszer egy arisztokrata csoport is meglátogatta Horthyt Siófokon, és a fehérterror miatt is kifejezték aggodalmukat. Az antant amerikai missziója is járt a Balatonnál, Yates ezredes pedig „energikus, jó képességű embernek” írta le a fővezért.

Hosszas tárgyalások után a románok kiürítették a Dunántúlt, november 14-én pedig Budapestet, ahova a Nemzeti Hadsereg vonult be. Bödők Gergely így írja le a balatoni központ végét: “Siófok november 16-án szűnt meg főhadiszállásnak lenni, amikor Horthy csapatai kivonultak a városból. A fővezér a kora hajnali órákban a siófoki állomásról különvonattal indult, hogy a román csapatok által eddigre már kiürített Budapestre érkezzen. Horthy fővárosi bevonulásával szűnt meg tehát Siófok hatalmi központnak lenni.”

 

2015-ben egy javaslat nyomán a siófoki képviselő-testület tárgyalt arról, hogy állíttassék-e emléktábla Siófokon Horthynak, de végül a testület ezt elvetette.

 

fotó: A Thanhoffer-villa ma

 

 

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük