Home / Déli-part / „Mészáros? Tiborcz? Nem ismerhetek minden turisztikai vállalkozót”

„Mészáros? Tiborcz? Nem ismerhetek minden turisztikai vállalkozót”

A cég privatizációját nem tervezik – mondta a Népszavának adott interjújában a Balatoni Hajózási Zrt. visszaállamosítása kapcsán Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Mészáros? Tiborcz? Ilyen nevekről meg tán nem is hallott...

 

Részletek az interjúból:

Népszava: A tőkeemeléssel a magyar állam lett a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) legnagyobb tulajdonosa: szerepel a tervek között bizonyos egységek, például egyes kikötők privatizálása?

Guller: A tőkeemelés és az állami szerepvállalás erősítése azért történt, hogy végre nagy ütemben fejleszteni tudjuk a balatoni hajózást és vele együtt tovább erősíteni a balatoni turizmust. A Bahartnál hosszú évek óta elmaradtak a fejlesztések. Most új korszak kezdődik.

Népszava: Hosszú távon viszont hozhat hasznot a privatizáció.

Guller: Ahogy mondom, ilyen terv nincs. A Bahart most is nyereséges cég, profitot termel, a növekedés gátja az elavult infrastruktúra és járműpark. Az önkormányzatok anno megkapták a hajózási céget, valamekkora tőkeemelést végre is hajtottak, de az elmúlt években több pénzt vettek ki belőle, mint beleraktak. Az állami tulajdon csak technikai részlet, a fejlesztés a fontos, s a forrásokat is erre használjuk majd.

Népszava: Több értékes balatoni ingatlan került Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István, valamint a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe. Az MTÜ tervez velük, mint nagybefektetőkkel közös munkát? Bevonják őket fejlesztések tervezésébe?

Guller: Negyvenháromezer turisztikai vállalkozás működik az országban, bevallom mindegyikkel nem találkoztam, s nem is tervezem. A Kisfaludy-program egy nyílt pályázat volt, melyre 1500 pályázat érkezett, s több mint 700 nyert. A balatoni turizmusfejlesztésről 2016-ban törvény született, minden esetben csak pályázati úton lehet támogatáshoz jutni: akik jogosultak, nyerhetnek, ha jól pályáznak. Én értem, hogy kampány van, meg politika, de mindenki a saját szemével láthatja, hogy a Balatonnál új korszak kezdődött, magunk mögött hagytuk a szocializmus alatti igénytelenséget.

 

XXX

A Délipart megjegyzései:

A székhely település és a legnagyobb önkormányzati tulajdonos Siófok esetében bizonyosan nem igaz, hogy többet vett ki, mint amennyi beletett, hiszen az évek folyamán, 2014-ig legalábbis, sok százmillió forintért vásárolta meg más önkormányzatok részvényeit, mely most gyakolatilag ablakon kidobott pénzzé vált… A Bahart százmilliós nagyságrendű nyereséget termelt az elmúlt években, amiből lefgfeljeb néhány tízmilliót fizettek ki osztalékként a tulajdonosoknak, a többi fejlesztésre ment. Ami pedig a privatizáció cáfolatát illeti: azzal, hogy Guller úr cáfolja, hogy privatizálni terveznék a céget, azt nem cáfolja, hogy egyes értékes vagyonelemek (kikötők…) kikerülhetnek a cégportfolióból, magán kezekbe… S hogy hová? Mészáros? Tiborcz? Amit velük kapcsolatban reagált az MTÜ-elnök, azt inkább nem kommentálnánk, sokak (már aki nem kizárólag kormánysajtót olvas)  számára nyilvánvaló rohamos balatoni terjeszkedésük (s hogy se Mészáros, se Tiborcz nem egy a 43 ezerből…), miként az is, hogy a Kisfaludy-programból hogy, hogy nem, kik kapták a legtöbbet…

 

(A Kisfaludy-program pénzosztásáról a Balatontipp.hu cikke:

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/szallashely-tamogatas-a-palyazok-egy-szazaleka-vitte-a-penz-tobb-mint-egyharmadat/

 

 

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük