Home / Ország, Világ / „Könnyen okoskodik, aki nem állt a barikádon, nem dobott Molotov-koktélt orosz tankra…”

„Könnyen okoskodik, aki nem állt a barikádon, nem dobott Molotov-koktélt orosz tankra…”

„1956 arra figyelmezteti a mindenkori politikai eliteket: ne nézzék le a népet, ne becsüljék le az erejét!” – mondta szerda este dr. Lengyel Róbert polgármester a siófoki megemlékezésen. 

„A népnek, elsősorban is a budapesti és néhány vidéki nagyváros népének elege lett a Rákosikból, Péter Gáborokból, a klasszikus filmet ihlető „Virág elvtársakból”, a magyar narancsból és utódaikból – így a polgármester. – Elegük a szovjet rabigából, az alapvető jogaik elvételéből, a kiszolgáltatottságukból, a politikai elítéltekből, a víz alá nyomva fuldokló sajtószabadságból, a nyomasztó, fojtogató, félelemmel átitatott szorongásból. Egyszerűen elegük lett és végre bátorságuk, valamint erejük is ahhoz, hogy fellázadjanak. Százezreket már nem lehetett „Kádár-kolbászokkal” megzabolázni, semmibe venni. Ekkora tömeggel és elszántsággal bizony már komolyan számolni kellett. És eljött az igazság pillanata is: el kellett dönteni végre, hogy valójában ki hova áll. Ki velük és ki ellenük. Az ide is, oda is tartozni egy kicsit, legfeljebb csak ideig-óráig működhetett tovább”.

Lengyel Róbert szerint ékes példája ennek épp Nagy Imre. „Vérkommunista, a rendszer kebelgyermeke, kiszolgálója, majd lagymatag hezitáló, aztán pedig az ellenállás szimbóluma, a csata élharcosa, az ország reménye, majd a terror szimbolikus áldozata, hazánk mártírja. Ez bizony mind ő volt, beszéljenek most róla bármit is a történelemtudós megmondó asszonyok, vagy épp férfiak. Könnyen beszélnek, okoskodnak ők így utólag. Nem álltak a barikádokon, nem voltak a sortűzzel megtizedelt tömegekben, nem dobáltak Molotov-koktélokat az orosz tankokra, nem láttak lábuknál fogva fellógatott, meztelen, vérző testű ávósokat sem, mint ahogy aztán nem ők várták sorsukat a siralomházban és kötelet sem az ő nyakukra húztak. Ők most okoskodnak, minősítgetnek, vagy épp számon kérnek, kritizálnak, míg mások anno börtönbe kerültek és/vagy meg is haltak…”

A siófoki polgármester úgy vélte, „1956 szellemisége évtizedekről évtizedekre, ciklusról-ciklusra figyelmezteti a mindenkori politikai eliteket: ne nézzétek le a népeteket és ne becsüljétek le annak erejét sem!” Az 1848/49-es szabadságharcot leverő, ’56-ot vérbe fojtó, hazánkat több évtizedre megszálló oroszokat és a népünket több mint 2 évszázadon át tizedelő és 150 évre le is igázó, szintén megszálló töröket is emlegette, mondván, „ezek az immár modernkori nagyhatalmak most megint itt kopogtatnak az ajtónkon, sőt, talán már a spájzunkban vannak…”

Zamárdiban október 23-a délutánján rendhagyó módon Ünnepi csobbanást szerveztek; a kiváló időjárásnak köszönhetően többen is megmártóztak a 14 fokos Balatonban.

..

Képek a siófoki megemlékezésről.

Ismét együtt koszorúztak az ellenzéki pártok, gyertyát gyújtott a polgármester, valamint Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő is

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük