Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Földbárók: ugyanarra jutott a New York Times és Ángyán József
Rigyác, 2015. november 12. Traktor szánt a Zala megyei Rigyác közelében 2015. november 12-én. MTI Fotó: Varga György

Földbárók: ugyanarra jutott a New York Times és Ángyán József

Somogyban is ugyanaz a helyzet Ángyán József, a Fidesz-kormány exállamtitkárának földjelentése szerint, mint az országban másutt: nagybirtokosok, spekulánsok, Fidesz-közeli üzleti körök jutottak hozzá az állami földek jelentős részéhez. 

Földbáróknak juttat pénzt az Európai Unió – írja magyarul is megjelent, Magyarországról és a régióról szóló terjedelmes cikkében a New York Times. A Népszava idézi a cikket, miszerint „az európai támogatást például Orbán Viktor is kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait. „Ez egy totálisan korrupt rendszer” – idézik Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárt is. 2010 után Ángyán azt javasolta, hogy a kormány darabolja fel a nagy földterületeket, és adja bérbe kis és közepes termelőknek. Ehelyett az ismét miniszterelnöki székben ülő Orbán a nagy földterületeket szövetségeseinek kívánta bérbe adni, ami Ángyán szerint a vidéket a Fidesznek rendelte alá. Amikor számonkérte a miniszterelnököt, az arról beszélt, hogy a politika csatatér, a hűségért jutalom jár, az árulókra pedig lőnek, idézi Ángyánt a lap.”

A teljes cikk:

https://nepszava.hu/3055761_new-york-times-oligarchakat-tamogat-az-europai-unio

 

Nemrég írta meg az Alfahír, hogy néhány év leforgása alatt Mészáros Lőrinc lett a legnagyobb magyar földbirtokos:

https://alfahir.hu/2019/05/16/magyar_fold_meszaros_lorinc_fidesz_stroman_ner

 

Ángyán József két éve gyűjtötte ki az állami földlicitek somogyi eredményeit. Akkor így idézett földjelentéséből a magyarnarancs.hu:

„A volt államtitkár a kormányzati propagandával ellentétben arra jutott, hogy a helyben élő családok a dobra vert földek egyharmadához jutottak hozzá, a földek kétharmadát harminchat nagy érdekeltség szerezte meg. „Nagybirtokosok, spekulánsok, üzleti érdekkörök” – Ángyán megfogalmazása szerint ők az állami földek értékesítésének nyertesei Somogyban.

három legnagyobb nyertes érdekeltség (nagybirtokosok, üzleti körök) a dobra vert somogyi föld egyötödét vitte el. Az agrárszakember úgy véli, a gazdálkodni akaró helybéli családok, fiatalok elől (Somogyban és másutt is) happolták el a földeket, mert ma még az európai árak töredékéért tudtak földhöz jutni, néhány éven belül azonban, a földárak kiegyenlítődése után megsokszorozhatják  a befektetett pénzt. „Feudális, hűbéri birtokrendszer alakult így ki – írja Ángyán –, államilag támogatott földspekulációval, intézményesített földrablással.”

 

A teljes, 2017-es cikk:

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/taroltak-az-izsaki-polgarmester-fiai-a-somogyi-foldarvereseken-itt-a-legfrissebb-angyan-jelentes-102543

 

 

About delipart

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük