Home / Ország, Világ / Társasházat a viharjelző tövébe? Most az atomfizikus szólal meg

Társasházat a viharjelző tövébe? Most az atomfizikus szólal meg

… és bár nem meglepő, de egyetért a meteorológusok szakvéleményével. Szerinte sem szerencsés, és szerinte is „államérdek” volna a beavatkozás az ügybe, a balatoni viharjelző obszervatórium védelmében.

Tegnap a beruházó nyilatkozott a hirbalaton.hu-nak, szerinte nincs igazuk a meteorológusoknak (ezek szerint úgy véli, hogy nem jól ismerik a saját tudományukat, vagy ha nem így véli, akkor azt állítja, hogy nem mondanak igazat…) de tegnap Bagyó Sándor fő-vízimentő is megszólalt, azt ajánlva annak, aki a szakemberek állításait megkérdőjelezi: „tartsa be a vízimentők négy alapszabályát: 1. állj meg, 2. vegyél egy mély levegőt, 3. gondolkodj, 4 cselekedj…”

Most Aszódi Attila atomfizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem egyik vezető professzora – aki éveken át mint kormánymegbízott dolgozott Paks-2 előkészítésén – írta le véleményét, ezt a részt, amit ide idézünk (és ami szóról szóra egyezik a meteorológusokéval), mi lassú, értő olvasásra ajánlanánk – mindenkinek, de főleg azoknak, akik kapásból merik állítani, hogy az nem úgy van, ahogy a szakemberek mondják…

Ha beépítik a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságát, azzal megváltoztatják az ottani jellemző levegőáramlási viszonyokat, megnő az előrejelzési számításokban felhasznált mérések bizonytalansága, ezért a viharjelzés számára használt légköri modellek előrejelzési pontossága és megbízhatósága lecsökken. Kisebb megbízhatósággal, kisebb beválási jósággal fogjuk megkapni a modellfuttatások eredményeit: több olyan eset lesz, amikor feleslegesen küldik ki a strandolókat a vízből, mert az előre jelzett vihar valójában nem fog megérkezni a partra, ugyanakkor több olyan eset is lesz, amikor a vihar hamarabb csap le, mint ahogy azt az előrejelzés mutatta…”

 

Szóval, „csak” ennyi a tét…

 

A hirbalaton.hu legújabb cikke:

 

 

http://www.hirbalaton.hu/atomfizikus-professzor-szolalt-meg-a-siofoki-obszervatoriumert/#more-58971

 

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük