Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Már a Fideszes polgármestereknek sem tetszik az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslat

Már a Fideszes polgármestereknek sem tetszik az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslat

Nem csak a siófoki polgármester, több fideszes városvezető is kiállt a tervezet ellen.

 

10-30 százalékos áron kötelesek (!) az önkormányzatok áruba bocsátani a bérlakásaikat a bent lakóknak – így szól egy, az Országgyűlés elé a napokban beterjesztett törvényjavaslat, melyet Böröcz László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) nyújtott be.

Fotó: hirtv.hu

A tervezetet számos bírálat érte, több fideszes polgármester is rossz javaslatnak tartja. Hasonló képpen látja dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester is, noha városunkban mostanra kevés bérlakás maradt önkormányzati tulajdonban; az úgynevezett fecskelakásokat nem számolva 44. A siófoki városvezető úgy véli: ha most elkótyavetyélik ezt az önkormányzati vagyont is, esély sem marad arra a jövőben, hogy a rászorulókon megüresedő lakás kiutalásával segíthessenek a települések.

Siófokon jelenleg összesen 155 önkormányzati tulajdonú lakás van, ebből 44 „hagyományos” önkormányzati tulajdonú bérlakás, ezek közül 12 esetében a rendőrség jelölheti ki a bérlőt. A lakások túlnyomórészt társasházakban találhatók. 2001 és 2003 között két „fecskelakás-tömb” épült állami támogatásból, ezek önkormányzati tulajdonú garzonok, melyeknek a zömmel fiatal lakói bérleti díjat nem fizetnek, hanem lakáscélú megtakarításba fizetnek havi legalább 40 ezer forintot. Az egyik fecskelakás-tömbben 59, a másikban 52 lakás található, a rendőrségnek ez esetben is bérlőkijelölési joga van több lakásra.

Mivel az önkormányzati tulajdonú lakásokba a bérlő a bérbeadó önkormányzat írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét, így pontos információval nem rendelkezik  a városháza arról, hogy hányan élnek bérlakásban, a városban.

A teljes poszt dr. Lengyel Róbert Facebook oldalán olvasható.

“><iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDr.Lengyel.Robert%2Fposts%2F2811321675801639&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”625″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

A XVI. kerület polgármestere nyílt levélben ment neki Böröcz Lászlónak

„Javaslatod, megítélésem szerint marhaság”,  – írta a fideszes polgármester nyílt levélben a fideszes javaslatra.

Fotó: tizenhat.hu

 

“Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Laci!

Május 11-én benyújtottál egy törvényjavaslatot az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban. Ehhez jogod van, hiszen az Országgyűlés megválasztott képviselője vagy. De arra kérlek, vond vissza a javaslatodat. Nem tudom mi volt a szándékod a javaslatoddal, de nem hiszem, hogy kellően átgondoltad. Javaslatod szerint a piaci ár töredékéért megvehetik a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre.”

– kezdi Böröcz Lászlónak címzett nyílt levelében Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere a Fidesz országgyűlési képviselője által benyújtott javaslat kapcsán, mely lehetőséget adna arra, hogy nagyon olcsón, – akár a piaci ár 20%-áért –  vehessék meg az önkormányzati lakásokat a bérlőik, amivel jelentős vagyonvesztést mérnének az önkományzatokra.

Forrás:

https://24.hu

https://www.siofok.hu/

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük