Home / Déli-part / Hatalmas vihar kíséri a Pünkösdöt a Balatonnál
Fotó: nlc.hu

Hatalmas vihar kíséri a Pünkösdöt a Balatonnál

Durva zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az ország déli részére másodfokú riasztást adott ki. Egy hullámzó frontrendszer miatt egy csúnya hidegfront érte el nyugat felől az országot, így az északi területek kivételével többfelé zivatarok és heves esőzések kísérik a front vonulását.

Kiadták a figyelmeztetést

A szakadó eső és az erős széllökések miatt délelőtt a déli megyékre adtak ki elsőfokú riasztást, azonban mostanra már országosan is érvényben van az elsőfokú vészjelzés. A kialakuló szupercellák, felhőszakadás és jégeső miatt pedig több déli megyében is kiadták a másodfokú riasztást, így például Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében – írja a met.hu.

Foto: infostart.hu

Hidegfront hűtötte le az időt

Mint írták, hidegfront érkezett nyugat felől, amelynek mentén, illetve előterében zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén – nagyobb számban előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön.

Szakad az eső

„Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amelyet – néhány helyen nagyobb jégdarabokkal – jégeső, intenzív, rövid idő alatt akár 15-30 milliméternyi csapadék, illetve viharos, 70 kilométer/óránál erősebb szélrohamok is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt” – írja a meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fotó: balatonkörnyéke.hu

Hétfőn jobb lesz a helyzet

Hétfőn már azonban nem valószínű a nagyobb, veszélyes viharok kialakulása. „A kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, így ezeken a tájakon ismét kialakulhatnak zivatarok” – tették hozzá.

 

Forrás: https://balatonkornyeke.hu/hatalmas-vihar-kiseri-a-punkosdot-a-balatonnal-igy-csapott-le-a-kimeletlen-ido-a-magyar-tengerre-videoval/

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük