Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Fájdalmas listát írt Somogy falvaiban is a járvány
Fotó: Muzslay P. (sonline)

Fájdalmas listát írt Somogy falvaiban is a járvány

Elkészült a fájdalmas, emberéleteket összesítő veszteséglista a koronavírus-járvány pusztítása után.

Jellemzően az aprófalvas térségekben, így Somogyban szép számmal találhatunk olyan kisközségeket, ahonnan nem jelentettek halottat. Gyakori azonban az is, hogy egy-két halálozást követelt a kór a kistelepüléseken megyénkben.

Mi a közös Niklában, Somogytúrban, Csombárdban, Bodrogban vagy Csökölyben? Ezekben a falvakban egyetlen covidos halálesetet sem jegyeztek fel a 2020 március negyedikétől 2021 március negyedikéig tartó időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint. Hogy Szentgáloskéren, Fiadon vagy Andocson nem volt haláleset, az nem annyira meglepő ahhoz képest, hogy Patalomot és Taszárt sem sújtotta covidos halálozás ekkortájt, pedig az utóbbi két településen nagy létszámú szociális otthon működik. Mert az idősotthonok ápoltjainak száma hozzáadódik a falu lakosságához. Így került az országos lista harmadik helyére a 128 főt számláló Nemeskisfalud, ahol hárman vesztették életüket, ami ezer főre vetítve 23,4 elhunytat jelent.

Fotó: Muzslay P.

Hasonló okot sejt a háttérben a hetesi nyolc elhunytjuk miatt a polgármester. – A bentlakásos otthonokban is tarolt a covid, de már lecsengőben a járvány, mert az országos átlagnak megfelelő az átoltottság nálunk – mondta Pavelka Béla polgármester. – Új megbetegedések nincsenek, utoljára áprilisban volt egy erősebb hullám. Minden településen érzékelhető volt az elhunytak számának növekedése, de leginkább a városokra. Arányaiban Kaposvárra volt jellemző a temetkezések számának növekedése – mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, aki arra számít, hogy az idei év eleji magas halálozás az év végére kiegyenlítődik.
A somogyi városokban is összesítették a veszteséget. A jelzett időszakban a 63 298-as lélekszámú megyeszékhelyen 142 koronavírusban elhunytat temettek.

A megyében a következő legnagyobb veszteséget, 35 embert Siófok szenvedte el. Nagyatádon 24, Marcaliban 21 halott szerepel a listán, ezzel Nagyatád a 95., Marcali pedig 120. helyet foglalja el az országos listán.
A somogyi kisvárosokban sem azonos a helyzet. A tavaly márciustól az idén márciusig tartó időszakban Lengyeltótiban három halottat követelt a világjárvány, míg Igalban csupán egyetlen ember esett áldozatul a kórnak.

Eltérő a halottak száma a falvakban

Berzence, Segesd és Tab 12, Kadarkút 8, Fonyód, Balatonlelle és Nagybajom 7 embert vesztett. Csurgón és Zselickislakon 5, Ádándon, Karádon és Somogyudvarhelyen 4, Böhönyén, Homokszentgyörgyön, Somogyaszalóban és Balatonföldváron 3 elhunytat tartanak nyilván. Belegtől Zákányfaluig hosszú a 2 halottat számláló községek listája. Ordacsehi, Öreglak, Látrány, Somogysárd, Büssü, Kiskorpád és Somogyszil is gyarapítja a két halottat számláló falvak listáját. A 304-es lélekszámú Csömenden éppúgy egyetlen halálesetet követelt a Covid–19, mint az 1430-as lakosú Kőröshegyen. Balatonszárszón 3 halálesetet regisztráltak, Balatonszemesen egyet sem. Balatonbogláron 5, Balatonszentgyörgyön egy tragédiát okozott a járvány.

Fotó: sonline.hu

Forrás: https://www.sonline.hu/

About delipart

Check Also

A budapesti közlekedési dugók teljesen összezavarták a természetet

Ez a szarvas is már csak a Dunában tud haladni, ezért ide menekült a nagykörútról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük