Home / Déli-part / Elfújta a szél az idei balatoni előszezont
Fotó: Kovács Tibor

Elfújta a szél az idei balatoni előszezont

Április végén már a lábunkat lógattuk a Balatonba, most viszont a hűvös időjárás miatt jóval hidegebb

– alig 16 fokos – a víz hőmérséklete. A hétvégi esős idő a turistákat is elriasztotta, hiába nyitottak ki a büfések, nem volt nagy a forgalmuk az elmúlt hetekben.

Ahogy megengedték a terasznyitást, azonnal munkához láttak az egyik fonyódi büfében. – Az utóbbi nyolc évben nem emlékszem ilyen rossz májusra, mint az idei. A hideg, esős hétvégéken sokkal rosszabb volt a forgalom, mint azt ilyenkor megszoktuk – mondta Torma Zoltán, az egyik fonyódi étterem tulajdonosa. – Az előszezonban hagyományosan sok a német turista, de az idén nem jöhettek.

munkaerőhiány azonban nem okoz gondot az idén. – A család mellett a teljes korábbi személyzet itt van, és diákok is segítenek a nyári szezonban – mondta a tulajdonos. Megjegyezte: a tavalyi árakon kínálják az ételeiket és bíznak egy erős főszezonban. – A fejünk se fájna, ha a tavalyihoz hasonló forgalmunk lehetne az idén is.
– Május nyolcadika óta minden nap nyitva vagyunk, viszont az esős és hideg idő miatt kevesebb a vendégünk a szokottnál – mondta Vincze Attila, balatoni büfés. Hozzátette: kizárólag a hétvégeken élénkül meg a forgalmuk. Továbbra is a balatoni halak a legnépszerűbbek étlapjukon, valamint a magyaros ételeket keresik náluk. – Kénytelenek voltunk árat emelni, átlagosan nyolc százalékkal.
Nagyot drágultak a sütőzsíradékok és az alapanyagok – sorolta Vincze Attila. Megjegyezte: szerencsés helyzetben vannak, mert évek óta visszatérő munkaerővel dolgozhatnak és bíznak abban, hogy végre beköszönt a meleg és egyre többen érkeznek ismét a Balatonhoz.

Rengeteg balatoni szállás­adó hirdetését olvashatjuk a közösségi oldalon és kikerültek a Zimmer Frei táblák is a kiadó ingatlanok kerítéseire.

Fotó: Varga György MTI

Pihenni már csakis itthon szeretünk

A tapasztalatok szerint a legtöbben július közepétől foglalnak szállást a tó mellett és átlagosan 5–7 napot pihennének itt. Egyes elemzők szerint a belföld, különösen a Balaton lesz az idén is a magyar utazók figyelmének a középpontjában, csak kevesebben mennek külföldre, mert biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat.

Ezt támasztja alá egy közelmúltban készült kutatás is, amely szerint tízből hét magyar idehaza nyaral. A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány által készített felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek háromnegyede nyáron utazna, legtöbben a Balatonra, a Mátra—Bükk térségbe, vagy Budapest környékére. A higiéniai óvintézkedések még egy ideig velünk maradnak, és továbbra is kiemelten fontos egy-egy úti cél élményígérete. A válaszokból az is kiderül, hogy a legvonzóbb szálláshelytípus a magán- és egyéb szálláshelyek (50 százalék), valamint a szállodák (40 százalék).

Külföldi utazási tervekről a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott, leginkább Európa országait keresnék fel, Horvátország és Ausztria a fő desztinációk.
A kutatás adataival párhuzamosságot mutatnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai is. Mindhárom nyári hónapra már több mint 1 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek, a legtöbbet júliusra. A foglalások száma 37 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi adatokhoz képest. A foglalások 75 százaléka hazai vendégektől érkezett, akiknek 35 százaléka a Balaton, 8 százaléka a Mátra—Bükk, 7 százaléka Debrecen és térsége, 5 százaléka pedig Budapest környéke és Bük—Sárvár szálláshelyeire érkezett.

A hazai, belföldi, turisztikai célú utazások megvalósulása az átoltottság arányának növekedésével arányosan válik majd egyre biztosabbá.

 

Forrás: https://www.sonline.hu/

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük