Home / Déli-part / Virágtányérnyi egészség: saját használatra gyűjtik a bodzát
Fotó: sonline.hu

Virágtányérnyi egészség: saját használatra gyűjtik a bodzát

Megkezdődött a bodzaszezon, megyeszerte nyílnak a hófehér virágok.

A legtöbben szörpöt készítenek belőle, vagy szárítva teaként fogyasztják, sokan viszont inkább a bogyós termését használják fel, amelyből majd lekvár készül. A növénynek számos jótékony hatása ismert az emberi szervezetre.
– Most érdemes szedni a virágtányérokat, a hideg tavasz miatt az idén később nyíltak csak ki – mondta Fábián Károly kaposvári nyugdíjas, aki az erdőszélen gyűjti a bodza virágát, amit aztán teaként fogyaszt.

– Szörpöt készítek belőle, amely télire is eláll, a teakeverékembe pedig szárítva teszem bele – mondta Keresztes Józsefné mosdósi őstermelő, aki évtizedek óta gyűjti a növényt. Hozzátette: mindig figyel arra, hogy olyan bokrokról szüreteljen, amelyek távol esnek a főutaktól, nem szennyezettek. – A megmosott virágzatot sok helyen még ma is fogyasztják úgy, hogy palacsintatésztába mártják, majd serpenyőben kisütik – tette hozzá a mosdósi őstermelő.
Számos jótékony hatása ismert a bodza virágának és termésének.

– Szabályozza a veseműködést, a virágból készült tea megfázásnál köptető és izzasztó hatású, mandula- és torokgyulladás ellen pedig régen tejjel leforrázva ajánlották – mondta Fodor István, zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő. Hozzátette: tartósan fogyasztva csökkenti a vérnyomást is. – Én úgy szárítom, hogy egy drótra akasztom fel a virágot és alá papírt teszek, arra potyoghat – mondta el a gyógynövénygyűjtő.

Somogy megyében egyre kisebb területen foglalkoznak bodzával, a legtöbben a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon termesztik a növényt.

Nem kell a virág, csak a termése

– Leállt a kiskunmajsai szörp­üzem, így nincs igény a bodzavirágra – mondta el Puskás Ferencné, aki több mint negyven éve vásárolja fel a gyógynövényeket Kaposmérőben. – Egyre kevesebb a gyűjtő is. Két hét múlva indul a hársvirág szezonja, azt vásárolunk fel, és bízom benne, hogy nyáron a bodza csetére is lesz kereslet, amelyet gyógyszeralapanyagként vagy élelmiszeripari színezőanyagként használnak fel.

 

Forrás: https://www.sonline.hu/

About delipart

Check Also

A budapesti közlekedési dugók teljesen összezavarták a természetet

Ez a szarvas is már csak a Dunában tud haladni, ezért ide menekült a nagykörútról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük