Home / Déli-part / Napi ötezer vendéget várnak a Club Aligába tervezett fesztiválra, aminek sok helyi a legkevésbé sem örül
Fotó: Mohai Balázs/ MTI

Napi ötezer vendéget várnak a Club Aligába tervezett fesztiválra, aminek sok helyi a legkevésbé sem örül

Zamárdi helyett idén a jóval kisebb területű Balatonvilágoson szervezik meg a Strand Fesztivál utódját, a 10 Nap Strand fesztivált.

A kétszer ötnapos rendezvényt a Club Aligában, vagyis olyan területen építenék fel, aminek jelentős része már kormányközeli cégek tulajdonában van. Az egykori pártüdülőt viszont kizárólag a település kétsávos főútján lehet megközelíteni. A helyiek aggódnak a tömeg és a káosz miatt, az önkormányzat semmilyen szinten nem kommunikál, a szervezők viszont egy jóval visszafogottabb fesztivált ígérnek, forgalomirányítással és a helyiek zavartalan strandolásával.

Fotó: Mohai Balázs/ MTI

Van olyan nyaralótulajdonos, aki attól tart, ha a Strand Fesztivált – újabb nevén 10 Nap Strand – Zamárdiból tényleg Balatonvilágosra költöztetik, a saját házába nem tud majd bejutni a tömegtől. A településen ugyanis egyetlen kétsávos főúton lehet eljutni gyakorlatilag mindenhová, így a fesztivál területére is. És nem csak ő aggódik, az önkormányzat sok telefont kapott az utóbbi időben, és bár Balatonvilágos vezetése még múlt pénteken délelőtt is azzal nyugtatta őket, hogy „nem lesz semmiféle fesztivál”, a szervezők néhány órával később az MTI-vel mégis azt közölték:

„Augusztus 18. és 22., valamint 25. és 29. között Balatonvilágoson rendezik meg a 10 Nap Strand fesztivált.”

A település vagy legalábbis egy részének hangulata egy nyitott Facebook-csoportban jól érzékelhető.

 

A pénteki bejelentés előtt a szervezők, a település polgármestere és a képviselő-testület három tagja június 2-án ült le tárgyalni, a megbeszélésről viszont pont azokat a képviselőket értesítették az utolsó pillanatban – így ott sem voltak a találkozón –, akik „a leginkább kiállnak a helyiek érdekeiért”, ezt állítja Hanga László önkormányzati képviselő. Ő úgy tudja, az önkormányzat május 26-án kapta meg a szervezők megkeresését. De már néhány nappal korábban, május 21-én a Club Aliga honlapjára kikerült egy kérdőív, amiben olyan kérdéseket tettek fel, hogy:

  • Hasznosnak tartja-e, hogy a Club Aliga olyan rendezvényeknek, koncerteknek adjon helyet már az idei szezontól, amely a családosok, fiatalok és idősebbek számára is kikapcsolódást nyújthat?
  • Mely rendezvényeket látná szívesen a Club Aliga szolgáltatásai között? (Kertmozi, koncertek, gyerekprogramok, kézműves workshopok, kulturális események, Dumaszínház-előadások)

Hanga szerint semmi nem garantálja, hogy a kérdőíveket kizárólag helyiek töltötték és töltik ki. A polgármester pedig egyáltalán nem kommunikál, holott a fesztivállal kapcsolatban bőven lenne kérdés, mondja.

„Milyen anyagi haszna lesz a falunak abból, hogy a lakosságnak el kell viselni ezt az embertömeget? Hol tudják elhelyezni a szervezők ezt a rengeteg embert, ha a Club Aliga területén nincs kiadható szálláshely, és már a faluban is minden szállás foglalt?”

„Ha a strandunk egy kempinggé alakul át a vízparttal együtt, hol fognak a helyiek és az itt nyaralók fürdeni? És egyáltalán, mettől meddig tartanak majd a színpadi rendezvények”? – sorolja Hanga. Ő egyébként úgy sejti, hogy a fesztivál szervezői és a területet tulajdonló Pro-Mot Kft. már jóval korábban megállapodtak, és gyakorlatilag kész tények elé állították a helyi önkormányzatot.

 

Forrás: https://telex.hu/

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük