Home / Déli-part / Balatoni civilek kezdeményezik a minisztériumoknál, hogy a Balaton területei ne kerülhessenek magánkézbe

Balatoni civilek kezdeményezik a minisztériumoknál, hogy a Balaton területei ne kerülhessenek magánkézbe

A Balaton kotrásának elkezdését kéri minél előbb a 34 tagszervezetet tömörítő Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége az érintett minisztériumoktól, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől és a Balaton Fejlesztési Tanácstól, írja az MTI.

Gál Lajos, a szövetség elnökségi tagja az MTI-nek azt mondta, hogy a Balaton nyugati medencéje, főként a strandok egyre jobban iszaposodnak, ez teszi indokolttá a 17 éve abbahagyott iszapmentesítési munkák folytatását, a strandok előtt lévő, évek óta megtelt iszapcsapdák kitisztítását, továbbá a tóból kikerülő, majd megtisztított homokkal történő rendszeres strandhomokozást.

Fotó: https://kiderul.startlap.hu/

Hangsúlyozta, a balatoni iszapkotrás megindítása össztársadalmi érdek, amelynek finanszírozása túlmutat az önkormányzatok lehetőségein. A térség települései már egyeztettek, és konszenzusra jutottak, miszerint a fenékpusztai félig töltött zagyterek és a balatonszentgyörgyi felhagyott agyagnyerőhelyek alkalmasak lennének az agyanyag befogadására, tette hozzá.

Gál közölte, a BCSZSZ kezdeményezi a döntéshozóknál, hogy önkormányzatok, esetenként civil szervezetek is kaphassák meg egy-egy vízparti terület tulajdon- vagy kezelői jogát, és ezek kerüljenek bele az új vízparti tervekbe, így garantálva, hogy a területek ne kerüljenek magánkézbe és ne épüljenek be, hanem gondozva legyenek.

 

Forrás: https://telex.hu/ 

About delipart

Check Also

“Potocskáné Kőrösi Anita: a Balaton magánosításával csak a kiváltságosoknak lesz lehetősége itt üdülni, pihenni”

Csak az épületegyüttes mögött, eldugva található meg a 468 millió forintos uniós támogatásról árulkodó tábla …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük