Home / Déli-part / Kifogták az ország legnagyobb, több mint 45 kilós pontyóriását
Fotó: Púpos, a legnagyobb magyar ponty

Kifogták az ország legnagyobb, több mint 45 kilós pontyóriását

A brutális méretű púpos ponty akadt horogra Baranya megyében. Az óriáshal 45 kilogramm körüli, és korábban már többször is kifogták, de ezek során nagyon körültekintően bántak vele.

Kitűnő példányok lakják a merenyei tavat

A Balatontól délre fekvő merenyei, 120 hektáros horgásztavat 1992 óta nem halászták le, és emiatt kiváló halállománnyal rendelkezik. Több nagy testű hal is él a vízben, de itt található Magyarország legnagyobb pontyóriása is, akinek még neve is van: “Púpos” – írja a Pecaverzum.

Púpos egy igazi legendának számít a Baranya megyei vízben. Ez a hal lehet Magyarország legnagyobb pontya, bár elképzelhető, hogy van ennél nagyobb példány, de az utóbbi években Púposnál súlyosabb halak nem kerültek elő. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Kiváló genetikai állománnyal rendelkezik, mert szépen növekedett, mondhatni rohamosan fejlődött. Még mindig felvesz valamennyit, de már nem annyit, mint az elmúlt években. Minden halnak van egy fejlődési dinamikája, és lehet, hogy ő elérte már az öreg kort” – mesélt a legendás halról a Pecaverzumnak Regős György, a tó üzemeltetője.

Úgy tudni, Púpos már legalább 20 éve úszkál a merenyei tóban, de szerencsére kiváló egészségnek örvend. Regős György azt mondta, a halat csak évente párszor szokták megfogni, és általában tavasszal vagy ősszel, nyáron és télen ritkábban.

„Hála a jó Istennek, amikor kifogják, olyanok kezébe kerül, akik tudják, hogyan kell bánni vele. Nem veszik ki a vízből, vízben fotózzák, és minél előbb visszaengedik, hogy ne sérüljön” – mondta a tógazda.

 

Fotó: Púpos, a legnagyobb magyar ponty

Különleges példány

Púpos azért kapta ezt a nevet, mert a szeme fölött van egy kitüremkedés: „A homlokánál egy nagyon jellegzetes kiemelkedés van, majdnem derékszögben megy fel a homlokhús. Erről akkor is megismernénk, ha csak tízkilós lenne” – magyarázta Regős György.

A brutális méretű ponty 45 kiló körül mozog, de egyszer már mérték 46,20-nak is tavaly szeptemberben. Akkor Nagy Marcell, az U-grass Carp Team tagja fotózkodhatott vele.

 

 

Forrás: https://balatonkornyeke.hu/

About delipart

Check Also

400 kilométer magasból készített fotók a Balatonról

Világoszöld víz, jellegzetes forma – így jellemezte a Balatont Thomas Pesquet űrhajós, aki jelenleg a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük