Home / Déli-part / Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben
Fotó: 24.hu

Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben

Az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete péntektől érvényes.

„A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló”

is – mondja ki az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete, amely péntektől érvényes. Ilyen esetekben azonban egy korábbi jogszabályban felsorolt 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletét biztosítani szükséges.”

 

Fotó: 24.hu

 

A hvg.hu nemrég beszámolt arról a változtatási tervről, amelynek próbája várhatóan Hajdú-Bihar megyében indulna. „Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – közölte a Népszavával az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál. Már ekkor szóba került, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. A mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek. Bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.

 

 

 

Forrás: https://m.hvg.hu/

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük