Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Természetvédelmi területre terveznek 200 férőhelyes parkolót a titokban osztott állami támogatásból
Fotó: orszagszerte.atlatszo.hu

Természetvédelmi területre terveznek 200 férőhelyes parkolót a titokban osztott állami támogatásból

A Tihany Rév mellé tervezett központi parkoló egy összefüggő erdős részen valósulna meg, ami miatt több tucat fát kell kivágni.

A rév körüli fejlesztésekre 1,5 milliárd forintot kapott „fű alatt” az önkormányzat. A beruházás országos jelentőségű védett természeti területen történik, így előzetes vizsgálati engedélyezési eljárás folyik, az építkezés leghamarabb 2022-ben kezdődhet el. Az önkormányzat által rendelt előzetes vizsgálat szerint a beruházás miatt „jelentős környezeti hatások nem várhatók”, sőt, még „esztétikusabb” is lesz a telek, miközben számos élőlény otthona semmisül meg a 150-200 férőhelyes parkoló, a piac és a fogadóépület miatt.

Egy tihanyi lakos küldte el lapunknak a „tihanyi mestertervet” tartalmazó dokumentumot, amely a Tihany Rév mellé épülő központi parkoló tervét tartalmazza. A parkoló építése a Balaton kapuja-projekthez kapcsolódik, aminek a céldátuma 2030.

Fotó: orszagszerte.atlatszo.hu

A terveken az látszik, hogy a Kenderföldek nevű erdős részen P+R parkolót terveznek személyautók és autóbuszok számára. A Kenderföldek elnevezés egy jelenleg összefüggő erdős területet takar Tihany délkeleti részén, ami a fejlesztések útjában áll.

A rajzok alapján körülbelül 150 személyautó számára lenne aszfaltburkolatos férőhely, ezen kívül 4 busz és 2-3 kisbusz is le tud majd parkolni. Körülbelül 50 parkolóhely a terveken gyepes, szórt burkolatra van felrajzolva.

2018-ban a Tihanyi Visszhang című helyi lapban még 300-350 férőhelyes megaparkolót emlegettek a fogadóépületet mellett. Tósoki Imre 2021 januárjában a Magyar Nemzetnek még 200 férőhelyes parkolóról beszélt, a megkeresésünkre viszont környezetvédelmi okokra hivatkozva már csak 150 férőhelyes parkolót említett. Az előzetes vizsgálati dokumentációban azonban szintén 200 parkoló szerepel.

Az erdős telekre nem csak parkoló kerülne, ide költöztetnék a piacot, és új fogadóépületek is helyet kapnának. A tervlapon a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda neve olvasható, ami más kiemelt beruházásoknál is feltűnik, ahol eltűnnek a fák. Ők tervezik például a budai Várban azt a szőlőskertet, ami valójában egy mélygarázst hivatott eltakarni, és ami miatt több tucat fát kell kivágni.

A NER kedvenc halászfaluja is kapott a titokban osztott állami támogatásokból

A központi parkoló már régóta tervben van, de az önkormányzat nem tudta saját pénzből megvalósítani, ezért az állami támogatásra vártak, ami idővel meg is érkezett a NER-kedvenc faluba.

24.hu írt arról, hogy 2020 őszén a fideszes vezetésű Tihany 2,5 milliárd forintot kapott a titokban osztott állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. 1,5 milliárd forintból az önkormányzat a tihanyi rév környezetében épít egy turisztikai fogadóépületet és egy parkolót, környezeti kármentesítést hajtanak végre, rendezik a kikötő területét és a part menti erdősávot.

A polgármester szerint nincs más alternatíva

Tihany polgármestere 15 éve Tósoki Imre, őt kerestük meg kérdéseinkkel. Arra, hogy a parkoló, a fogadóépület és a piac miatt pontosan hány fa kivágását tervezik, konkrét választ nem kaptunk.

„Az érintett területen, a Nemzeti Parkkal egyeztetetten, csak az invazív zöld juharok kivágása szerepel a tervben, az itt fellelhető értékesebb növényállomány megtartása és a vízparti zöldterületek rehabilitálása mellett”

– írta a polgármester.

Ha megnézzük a terveket, azt látjuk, hogy a telek déli részén vizes élőhelyeket jelölnek. Amikor Tihanyban a „vízparti zöldterületek rehabilitálásárólbeszélnek, akkor van ok az aggodalomra. Az egyik közeli telken egy luxusszálló miatt ugyanezen címszó alatt bolygatnák meg a lápos, nádas terület, csak azért, hogy a vendégek könnyebben le tudjanak jutni a Balaton-partra – olvashatjuk a  https://orszagszerte.atlatszo.hu weboldalán.

 

Forrás: https://orszagszerte.atlatszo.hu/

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük