Home / Déli-part / Balatonboglár, Balatonlelle / “Vesztésre áll a Balaton a természetkárosítókkal szemben”
Ez ugyan nem a fonyódi, de egy nagyon hasonló magánbejáró Balatonszárszón Forrás: NABE

“Vesztésre áll a Balaton a természetkárosítókkal szemben”

Teniszpálya a Balaton medrében Fenyvesnél, sittel feltöltött part befüvesítve ugyanott, védett nádasba vágott, kovácsoltvas kapuval lezárt bejáró Fonyódnál, komplett horgásztanya stégrendszerrel a védett parti sávban Györökön. Mindez az illetékes hatóságok „jóváhagyásával” történik. Természetvédők szerint soha sem volt ennyire elkeserítő a helyzet.

Narancs.hu tavaly ősz elején foglalkozott azzal, hogy se állami szándék, se hozzárendelt pénz nincs a temérdek illegális balatoni partfeltöltés és bejáró felszámolására, pedig az illetékeseknek már 2013-ban is pontos adataik voltak ezeknek a számáról. A természetkárosítás azóta is szinte háborítatlanul és változatlan erővel folyik. A hirbalaton.hu az elmúlt hetekben, hónapokban sorra vette az utóbbi időszak balatoni természetkárosításait, és Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármesterrel, a Balatoni Szövetség elnökével összhangban arra a következtetésre jutott: a hatóságok nem tudnak, vagy nem akarnak fellépni ezek ellen.

A polgármester például egy álló éve levelez az illetékesekkel, mindenfajta eredmény nélkül. A balatonfenyvesi képviselő-testület ugyanis 2020 év végén hadat üzent az illegális feltöltőknek: felmérette 8 kilométeres partszakaszát, majd 35 illegális mederfeltöltés, stéglétesítés ügyében tett bejelentést. Lombár Gábor úgy összegezett nemrég a balatoni hírportálnak: „érdemi lépés eddig nem történt”.

Pedig a polgármester szerint valóságos gyöngyszemeket találtak:

például teniszpályát az illegális balatoni mederbetöltésen, de másutt úgy károsították a természetet, hogy sittel töltötték fel a partot, majd befüvesítették a tetejét, így növelve a magánterületüket.

A balatonfenyvesi bejelentéseket először a Balaton-meder kezelőjéhez, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz küldték, ahonnan az a válasz érkezett, hogy ezekben az ügyekben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eljáró hatóság – ennek vezetőjénél a polgármester már több ízben sürgetett levélben érdemi intézkedést, eleddig hiába.

 

Ez ugyan nem a fonyódi, de egy nagyon hasonló magánbejáró Balatonszárszón Forrás: NABE

 

Lapunk is írt nemrég arról, hogy Fonyódon úgy létesítettek a védett nádasba vágva magánbejárót, kovácsoltvas kapuval lezárva, hogy arról az Országos Vízügyi Főigazgatóság is azt írta a hirbalaton.hu érdeklődésére: a stég rendelkezik a szükséges engedélyekkel. E válasz nyomán a hírportál visszakérdezett: a védett nádasban? A vízügy újabb válasza: a stég nem oda épült, ahová az engedély szólt.

 

A teljes cikket IDE kattintva tekintheti meg.

Forrás: https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/vesztesre-all-a-balaton-a-termeszetkarositokkal-szemben-244835

About delipart

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük